Kalousek chce dostat Babiše z vlády

Současné spory ve vládní koalici hrají do karet opozičním pravicovým stranám. Ty se snaží využít kauzy Čapí hnízdo k odstranění Andreje Babiše z vlády. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek dokonce slíbil premiéru Bohuslavu Sobotkovi, že když se Babiše zbaví, podpoří jeho strana menšinovou vládu ČSSD a lidovců.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš
reklama

Ministr financí Andrej Babiš se v posledních týdnech dostal do svízelné situace. Kvůli nejasnostem ohledně dotací na areál Čapí hnízdo si někteří opoziční a koaliční poslanci přejí Babišovu demisi a tlačí na premiéra Sobotku, aby se koaličního partnera zbavil. Uražený Babiš naopak vyhrožuje odchodem z vlády a předčasnými volbami.

Ať už by se naplnila kterákoli z variant, patrně by to znamenalo pád vlády, čemuž se premiér Sobotka snaží za každou cenu vyhnout. Předčasné volby by totiž byly pro ČSSD hodně nevýhodné, žhavým adeptem na premiérské křeslo je totiž podle průzkumů právě šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Trn z paty by Sobotkovi mohly vytrhnout opoziční pravicové strany, nebylo by to ale zadarmo. Podle Hospodářských novin slíbil Miroslav Kalousek předsedovi vlády, že pokud ukončí spolupráci s Andreje Babišem, podpoří menšinový kabinet při prvním hlasování o nedůvěře a k předčasným volbám tak nedojde.

Na oplátku by chtěli s premiérem jednat o určitých kompromisech, například aby vláda nepokračovala v socialistických návrzích. Pokud by na to Sobotka přistoupil, zaručují mu vládnutí až do parlamentních voleb na podzim 2017.

Sobotka zatím na nabídku pravicových stran nekývnul a podle Hospodářských novin se s Babišem pokusí ještě vydržet. Paradoxní na celé situaci je, že samotná ČSSD proti hnutí ANO brojí v kampani pro krajské volby, které se uskuteční letos na podzim. Vadí jim především to, že Babiš řídí stát jak firmu.

Miroslav Kalousek se podobně snažil Babiše zbavit už několikrát. Podporu sociálním demokratům nabízelnapříkald v otázkách, na kterých se nebyli schopni s Babišem dohodnout, například při řešení migrační krize. Kalouskovi mnozí doposud nemohou odpustit, že se před deseti lety chtěl prakticky spojit s komunisty, a to jen proto, aby se dostal k vládě.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky