Tipy na jarní úklid: Jak správně třídit odpad aneb kam se starým nábytkem, elektrem či léky

Jaro se blíží a s ním i velký jarní úklid, v rámci kterého se domácnosti zbavují všeho nepotřebného, starého a nefunkčního. Každoročně tak vzniká obrovské množství odpadu, jehož nevhodná likvidace zatěžuje životní prostředí. Proto je důležité vědět, jak s odpadem efektivně nakládat a jak ho třídit. Co například smíme dát do popelnic na směsný komunální odpad, co je třeba vytřídit do barevných kontejnerů nebo nechat odvézt na specializovaná sběrná místa. Tento přehled vám ulehčí proces třídění odpadu.

Ilustrační fotografie
reklama

Se starým nábytkem, kolem i lyžemi do sběrného dvora

Při jarním úklidu narazíme často na větší kusy starého nábytku, koberce, umyvadla, ale i kola, lyže nebo snowboard. Do kategorie objemného odpadu přitom patří i velká zrcadla nebo umyvadla. Takovýto odpad je ideální zavézt do sběrného dvora. Ještě než jej odvezete na sběrné středisko, myslete na to, že objemný odpad, jako například skříň či postel, je nutné objemově upravit, tedy rozložit či rozdělat na desky. Druhou možností, kam velkoobjemový odpad odevzdat, jsou kontejnery na velkoobjemový odpad. Na vesnicích organizuje tento sběr obec. Na každé obci přitom záleží, jak často nechá kontejnery na velkoobjemový odpad přistavit. Většinou dvakrát ročně v rámci jarního a podzimního úklidu.

Staré elektro a baterie odevzdejte na místa zpětného odběru

V každé domácnosti běžně nalezneme obaly od ředidel, barev, olejů nebo lepidel. U tohoto druhu odpadu je nutné dbát větší obezřetnosti, spadají do kategorie nebezpečných odpadů. Ty přitom nepatří do žádného z kontejnerů, ani do směsného odpadu, je nutné je odvést do sběrného dvora. Staré elektrospotřebiče, jako televize, kuchyňské spotřebiče, lednička, pračka nebo počítač, patří do zpětného odběru. „Staré elektrospotřebiče je možné odevzdat u prodejců elektra v režimu kus za kus nebo je v rámci zelených projektů, jako je například Zelená firma, Zelená škola či Zelená obec odnést do speciálních boxů umístěných ve školách, firmách či obcích. V rámci projektu Buď líný je také možné objednat si jejich bezplatný odvoz přímo z domu,“ uvedl David Vandrovec, ředitel skupiny REMA, která se zabývá zpětným odběrem vysloužilých elektrospotřebičů a baterií. „Odpad je v dnešní době čím dál více považován za surovinu určenou k dalšímu využití, než k úplnému odpisu. Dnes můžeme díky správné recyklaci elektrospotřebičů získat až 98 % původních materiálů zpět,“ dodává Vandrovec.

Dalším nebezpečným druhem odpadu jsou zářivky, baterie nebo akumulátory. „V každé české domácnosti se nyní vyskytuje v průměru 8 použitých baterií, což znamená, že 35 milionů použitých baterií se doma povaluje v různých krabičkách nebo šuplících,“ upozornil Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz. Použité baterie a akumulátory, které jsou nesprávně vyhazovány, mohou vážně narušit životní prostředí. Po čase se z nich uvolňují škodlivé látky, zejména těžké kovy, které mohou znečistit půdu nebo spodní a povrchové vody. „Použité a vybité baterie nebo akumulátory můžete bezplatně odevzdávat na mnoha místech, která jsou označena jako místa zpětného odběru,“ dodal Tlapák.

Se rtuťovými teploměry a léky do lékárny

Za nebezpečný odpad lze považovat také plastové lahve od pracích gelů, aviváží či dezinfekcí. Pokud nejsou dokonale zbaveny zbytků tekutin, do kontejnerů na plasty nepatří. Jako nebezpečný odpad se klasifikují i léky a rtuťové teploměry. Nejlépe si s nimi poradí přímo v lékárnách, kde jsou umístěny speciální sběrné nádoby. Pokud splachujete léky například do toalet, jejich rozpuštění může způsobit velkou škodu nejen v podzemních vodách, ale i na skládkách, kam se dostanou z popelnic se směsným odpadem.

Staré papíry a knihy patří do modrých kontejnerů

Během úklidu často narazíme na množství starých knih, časopisů, brožur nebo sešitů. Pokud vyhazujete jenom pár knih, můžete je vhodit do kontejneru na papír. Je potřeba si ale dát pozor na to, aby na nich nezůstala tvrdá vazba. Do kontejneru na papíry je možné umístit i staré noviny, sešity, časopisy, reklamní letáky a dokonce i kancelářský papír se sponkami. Nezapomeňte na to, že do žlutých kontejnerů nepatří znečištěný nebo mastný papír, papírové kapesníky nebo papírové ručníky.

Pro sklo je určen zelený nebo bílý kontejner, pro zrcadla nikoli

Ročně se do zelených kontejnerů na sklo vyhodí několik tun skla nebo skleněných výrobků, které do nich však nepatří. Při úklidu kuchyně například často narazíme na starší nevyužívané kusy skleněných váz, sklenic nebo dóz. Tento odpad se vhazuje do zeleného nebo bílého kontejneru. Barevné sklo umístěte do zeleného kontejneru a čiré sklo do kontejneru bílého. Vytříděné sklo přitom není nutné rozbíjet, bude se dále třídit.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky