V Řecku uvízly tisíce migrantů, nyní požaduje sankce pro uzavřené okolní státy

Poté, co okolní státy uzavřely své hranice, v Řecku uvízly tisíce migrantů. Řecko nyní vzkazuje právě těmto státům, aby se otevřely. Jinak požaduje, aby na ně Evropská unie uvalila sankce. Informovala o tom agentura AP.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle agentury Řecko trvá na tom, aby lídři Evropské unie, kteří se nyní účastní setkání v Bruselu, uvalili sankce na státy, které odmítají přijmout uprchlíky a uzavřely své hranice.

Náměstek řeckého ministra obrany Dimitris Vitsas, který se problémem migrace zabývá, dnes podle agentury vzkázal, že by Evropa neměla obsahovat žádné „opevněné státy".

Řecko již v minulosti kritizovalo uzavírání hranic. Nelíbí se jim ani horní hranice pro příjem migrantů, kterou unilaterálně zavedlo Rakousko. Právě toto rozhodnutí podle nich spustilo řetězovou reakci i v ostatních státech.

img-responsive

Evropa zachraňuje uprchlíky | foto: UNHCR

V současnosti je podle agentury v Řecku přibližně 46 tisíc migrantů, z čehož asi 14 tisíc zůstává na makedonsko-řeckých hranicích u města Idomeni. Ačkoliv se Řecko snaží uprchlíky přesvědčit, aby z hranic odešli do jiných táborů, ti se odmítají vzdát naděje, že se hranice otevřou.

Témata: uprchlíci | řecko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky