Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Život v IS: Děti si hrají, obchody jsou plné jídla. Pak ale přijedou kati na koních a sekají hlavy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: YouTube

Islámský stát zveřejnil další video zachycující popravu údajných špiónů. Na smrt je vedou tři džihádisté jedoucích na koních, kteří jim následně useknou hlavu. V kontrastu s tím pak druhá část videa zachycuje, jak „ideální“ život v IS je.

Islamisté na internet nahráli další video, které bylo natočeno v Iráku a které zachycuje popravu tří iráckých mužů. Ti byli podle snímku obviněni ze „špionáže pro nepřítele". Na asi pětiminutovém videu jsou muži přivedeni jezdci na koních. Odsouzení jsou již tradičně oblečeni v oranžových kombinézách, ruce mají svázané za zády.

Každý z údajných špionů je přivázán k jezdci na koni. Tito bojovníci se pak stanou jejich katy. Islamisté jsou od hlavy až k patě zahaleni, každý z nich má koně jiné barvy – jeden je bílý, druhý černý, třetí hnědý.

Zdroj: YouTubeVypravěč na videu odkazuje na „letecké údery křižácké koalice" a varuje, že trest, který byl nad údajnými špiony vynesen „byl nařízen Bohem". Hlas je také obviňuje ze „spolupráce s koalicí" a viní je z náletů, který byly v posledních týdnech na pozice IS provedeny.

Muži následně sesednou z koní a odsouzenci musí pokleknout na kolena. Kati vytáhnou dlouhé nože, kterými jim useknou hlavy. Stejně jako v jiných videích ji pak položí mrtvým na hrudník.

Video přitom začíná téměř idylicky, islamisté ukazují, jak „dobře" se v Islámském státě v Iráku a Sýrii žije. Zachycuje úředníky, kteří počítají peníze, ruch na ulicích a plně zásobené supermarkety. Na trávě kolem si pak hrají šťastně vypadající děti, jedno z nich má na sobě vojenské maskáče.

Později se scéna změní a lidé se dozvídají, jaké tresty budou vyneseny nad těmi, kteří porušují „islámské právo". Video mluví o kamenování, veřejných popravách i sekání končetin. Ukazuje také muže, který je shozen z vysoké budovy. To je známý trest, který používá IS pro homosexuály.

Pak snímek ukazuje něco, co vypadá jako koaliční vzdušní síly. Hlas s americkým přízvukem vysvětluje, že „nepřítel je na dohled a je ozbrojen". Deník Daily Mail píše, že není úplně jasné, odkud tyto hlasové nahrávky pochází, je prý ale jasné, že nearabsky mluvící člověk odkazuje na nálety proti IS.

Klip také zobrazuje zraněné a zabité civilisty, jejich utrpení je připisováno právě spojeneckým náletům. Video pak končí popravou již zmíněných „špiónů".

Témata:  Islámský stát

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy