Nebezpečné potraviny. Jehla v klobáse, bakterie v lososovi

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila ve čtvrtek společnosti AHOLD, aby ze svých obchodů neprodleně sáhla stogramové balení uzeného lososa, u něhož laboratorní analýza odhalila přítomnost bakterie, která způsobuje onemocnění listeriózou. Státní veterinární zpráva zase prověřuje nález úlomku jely v klobáse Čertíci.

Diskuse: 0

Ilustrační fotografie
reklama
Výzva kandidátům: Diskutujte ve stoje, když jste oba zdraví a plní sil, žádá režisér - anotační obrázek
Výzva kandidátům: Diskutujte ve stoje, když jste oba zdraví…

Nebezpečný losos se objevil v obchodech Albert. Jedná se o stogramové balení plátků uzeného norského lososa polského výrobce Almar Sp.z., které má trvanlivost do 11. března 2016. Výrobek má číslo šarže 08021.

"Laboratorní analýza SZPI v uvedené šarži potvrdila přítomnost bakterie Listeria monocytogenes, která způsobuje onemocnění listeriózou. Prodejem potraviny s bakteriální kontaminací obchodník porušil platné právní předpisy," uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. "Inspekce s prodejcem zahájí správní řízení o uložení pokuty. Všem spotřebitelům důrazně doporučuje, aby předmětnou šarži potraviny nekonzumovali!" dodal Kopřiva.

Závadnou potravinu řešila také Státní veterinární správa (SVS). Už podruhé v krátké době dostala podnět od zákazníka, který našel v uzenině úlomek injekční jehly. "Výrobek s názvem Čertíci pochází z Kosteleckých uzenin. Na rozdíl od prvního případu z počátku ledna 2016 neprokázala kontrola zavinění ze strany výrobce," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Jehla v párku foto ZDE.
 
Zákazník našel v masném výrobku asi dvoucentimetrový úlomek jehly. Uzenina měla datum spotřeby 27. února 2016, zákazník ji ale uskladnil v mrazáku. Proto SVS varuje také další spotřebitele, kteří by mohli mít doma zmražený stejný produkt.

Konkrétní uzenina patřila do šarže L000900458767, v počtu 60 balení byla odvezena do obchodu řetězce Globus v Jirnech. Šlo o 400 gramové balení. Výrobky ze stejného dne byly ale na trh uvedeny i pod jinými šaržemi.

 SVS tak upozorňuje na 400 gramová balení pod šaržemi L000900458290, L000900458194, L000900458498, L000900459004 a 1,5 Kg balení pod šaržemi - L000900455497, L000900456270, L000900456375, L000900456052, L000900456351, L000900456787, L000900457006, L000900457203, L000900457287, L000900457340, L000900458108. Všechny už jsou po datu spotřeby.

Stání veterinární správa provedla v provozovně Kosteleckých uzenin kontrolu, která ale neodhalila žádné pochybení ze strany závodu. "Při kontrole detektorů kovu nebylo zjištěno pochybení," řekl mluvčí SVS Petr Pejchal.

Témata: potraviny

Diskuze: Nebezpečné potraviny. Jehla v klobáse, bakterie v lososovi

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

To nejhorší Evropu teprve čeká. Obří migrační vlna s sebou…

23.01.2018 12:15 Jakým způsobem chtějí politici zvládat aktuální situaci, kdy do Evropy, ale i jiných částí světa, proudí mnoho migrantů, kteří hledají lepší budoucnost. Eurokomisař Johannes Hahn však vidí v…

Na zimní dovolenou si přibalte pojištění. Existuje…

23.01.2018 12:06 Když se chystáme na zahraniční dovolenou v létě, je pro nás většinou samozřejmostí sjednat si cestovní pojištění. Vydáváme-li se však za zimními radovánkami v lyžařské sezoně, myšlenku na pojistnou…

Bakterie na nás útočí. Víte, jak často měnit ručníky,…

23.01.2018 11:49 Čistota může být trochu subjektivní pojem - někteří lidé nosí oblečení jeden den a pak mají potřebu jej vyprat, zatímco někteří jej nosí bez problémů i pětkrát. Ale pokud jde o úklid domova, existují…

Spánek po obědě může uškodit zdraví? Není to dobrý nápad,…

23.01.2018 11:40 Každý si asi čas od času rád zdřímne, třeba po vydatném víkendovém obědě, kde je v hlavní roli kachna a kupa knedlíků. Nejnovější vědecké poznatky ovšem ukazují, že šlofíky mohou i pořádně uškodit…

Související:

reklama

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Zobrazit: mobil | klasicky