Podvod na Facebooku: Naletěli další lidé, mohou jich být stovky

Policie rozkrývá obří síť podvodů na sociálních sítích. Počet podvedených půjde pravděpodobně do tisíců. Podvodníci prolomením hesla nejprve ukradnou majitelům účtů jejich identitu a pak oslovují jejich známé. Nejčastěji pod záminkou drobné pomoci žádají o peníze. Dalším trikem jsou pak schopni se dostat i k bankovním účtům uživatelů a celé je vybrat.

Ilustrační fotografie
reklama

"Kamarád, co znám, mě na Facebooku požádal, jestli si může poslat na moje telefonní číslo kód k jeho spoření, že mu to nejde na jeho telefon a že by si potřeboval spoření převést na svůj účet. Ten kód jsem mu poslal," vypráví jeden z poškozených.

Nejúspěšnější byli podvodníci v Jičíně. Z účtu 33letého muže sebrali 600 tisíc korun. "Měl jsem tam 450tisíc plus ještě povolené přečerpání 155 tisíc. A to všechno šlo pryč," vypověděl podvedený muž. Ten, kdo s ním komunikoval, nebyl jeho kamarád, ale podvodník, který se za něj jen vydával.

Přes sociální sítě to nyní ve velkém podvodníci zkoušejí hlavně v královéhradeckém kraji. Třeba jen v Rychnově nad Kněžnou zkusili pod nejrůznějšími záminkami podvést 631 lidí.

"Může se jednat o podporu těžce nemocného nebo postiženého dítěte, případně o podporu na psí útulek nebo i o legendu, že se ocitl ve finanční nouzi, že je v restauraci nemá na zaplacení," vypočítává policejní mluvčí Ivana Ježková.

Prosí o drobné, ale jejich cílem je něco úplně jiného. "Číslo účtu, heslo a potom také unikátní SMS kód, který je potřebný k dokončení bankovní transakce," dodala Ježková.

Policie teď jednotlivé případy prověřuje a snaží se zjistit, kolik důvěřivců takhle podvodníkům naletělo. Anketa v Hradci Králové však ukazuje, že většina lidí se nachytat nenechá.

Témata: facebook

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky