Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranty nepřijmeme, nebudou lovit naše ženy a páchat zločiny, vzkázal EU Orbán

Přijímání uprchlíků do Evropy
Přijímání uprchlíků do Evropy
Foto: Tomáš Zdechovský

Maďarský premiér Viktor Orbán odsoudil v neděli selhání Evropské unie v boji s migrační krizí a slíbil, že nepřijme migranty, kteří podle něj přinesou trestnou činnost, terorismus a dalším problémy. Podle šéfa evropské frakce ALDE a belgického expremiéra Guye Verhofstadta se velmi mýlí.

Orbán je dlouhodobě znám svou plamennou pravicovou rétorikou, která se velmi výrazně projevila i v jeho pravidelném nedělním projevu k národu. V něm podle agentury Reuters zvolil obzvlášť „krutý" tón vůči uprchlíkům a Bruselu a jeho pokusům zavést kvóty.

„Nemůžeme si nechat vnutit kyselé plody jejich pomýlené imigrační politiky. Nechceme do Maďarska importovat žádný zločin, terorismus, homofobii či antisemitismus," řekl a dodal, že systém kvót by mohl způsobit rozpad EU.

Orbán byl už dříve ostře kritizován za výstavbu ostnatého plotu kolem jižní hranice země, který měl za úkol udržet migranty mimo Maďarsko. „Nebudou tu žádné okresy, kde by neplatilo právo, v uprchlických táborech nebudou žádné nepokoje a žádné gangy nebudou lovit naše manželky a dcery," uvedl s odkazem na útoky ze silvestrovský noci nejen v Kolíně a další zprávy, které pravidelně přichází z uprchlických center na západě.

„V Maďarsku budeme hned v zárodku trestat i ty nejmenší pokusy o takové věci," uvedl s tím, že chce ještě prodloužit plot na hranicích. „Pokud budeme muset, budeme bránit svou hranici po celé její délce od Slovinska po Ukrajinu," cituje ho agentura Reuters. „Je dost špatné, že Brusel nemůže zorganizovat evropskou obranu, ale horší je, že chybí i záměr," dodal maďarský premiér.

„Migrační vlna může být zastavena. Evropa je společenství půl miliardy lidí, to je více lidí než žije v Rusku a Spojených státech dohromady. Evropa má technologie, strategickou a hospodářskou moc se bránit," řekl.

S jeho slovy ale nesouhlasí europoslanec a předseda Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) Guy Verhofstadt. „Viktor Orbán se mýlí, když navrhuje, že globálním řešením migračních toků a problematiky uprchlíků utíkajících před konflikty je proměnit Evropu v pevnost obklopenou ostnatým drátem a ozbrojenou stráží," oponuje mu na sociálních sítích politik.

„Jsem unavený z toho, že od některých evropských lídrů neustále slyším, jak migranty a uprchlíky kriminalizují. Výroky, které pronesl Orbán o víkendu, jsou jen bulvární politikou. Kvóty navrhované Evropskou komisí, podle kterých každá země ukáže solidaritu a převezme spravedlivý podíl skutečných uprchlíků, nezpůsobí rozpad Evropy. Xenofobní výroky a krátkozraká řešení ano. Budování plotů a strkání hlavy do písku nepřinese udržitelné a dlouhodobé řešení této krize," dodal Verhofstadt.

Témata:  uprchlíci EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy