Za antibiotika v medu padla rekordní pokuta a musí se spálit

Firma Včelpo za med, který obsahoval vysokou dávku antibiotik, musí zaplatit pokutu ve výši 1,2 milionu korun. Dnes tak rozhodla Státní veterinární správa. Stažený med bude buď spálen, nebo převezen do jiných zemí.

Ilustrační fotografie
reklama

Státní veterinární správa (SVS) uložila firmě Včeplo, kterou vlastní Český svaz včelařů, pokutu ve výši 1,2 milionu korun. Tu musí společnost zaplatit kvůli přítomnosti antibiotik v českém medu, která tam přimíchával zatím neznámý viník. Na pulty se závadného medu dostalo tři a půl tuny.

"Jednorázově během dvou dnů bylo odebráno téměř 50 vzorků medů od různých českých včelařů – v žádném z nich se výskyt antimikrobiálních látek neprokázal. Současně byly šetřeny i suroviny pro výrobu medů pocházející z jiných zemí. V podstatě shodné spektrum antibiotik jako ve výrobcích společnosti Včelpo bylo zjištěno v medech původem z Ukrajiny," uvedl mluvčí SVS Petr Pejchal.

Med, který byl loni na podzim stažen z prodejen, bude buď spálen, nebo vyvezen do jiných zemí, kde jim antibiotika v medu nevadí. Antibiotika sice léčí včely, to je ale v Evropské unii zakázané. Léčivé látky by totiž mohly maskovat přítomnost nebezpečných chorob.

"Pokud bychom naše těla a bakterie v nich žijící dlouhodobě vystavovali antiobiotikám - to znamená takovým dávkám, které ty bakterie nezabíjí - tak v podstatě bakterie otužujeme a ony si na ty antibiotika zvyknou a jednoho dne bysme se mohli dočkat, že angína je nevyléčitelnou chorobou," řekl ředitel SVS Jan Váňa.

Témata: potraviny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky