Ministr prozradil detaily o viru Zika v Česku. Kdo je v ohrožení?

Virus Zika dorazil do České republiky. Informaci potvrdil na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Nakažení jsou dva turisté, kteří se vrátili z Karibiku. Oba byli ale propuštěni do ambulantního léčení.

Ilustrační fotografie
reklama

Mohu oficiálně potvrdit, že v ČR máme první dva případy nákazy virem Zika," řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. "V obou případech se jedná o turisty, kteří se vrátili z oblasti nákazy," dodal. 

Záznam z tiskové konference ministra zdravotnictví
"Oba pacienti navštívili ambulanci Nemocnice Na Bulovce. Laboratorně u nich byl potvrzen virus Zika. U obou už ale bylo rozhodnuto o ambulantním léčení," řekl ministr Němeček. "Nejde o šíření infekce, ale o zavlečené onemocnění z oblastí, kam jsme nedoporučovali cestovat," připomněl ministr.

Z dovolené si virus přivezl osmapadesátiletý muž, který pobýval dva týdny na Martiniku a devětačtyřicetiletá žena, která pobývala v Dominikánské republice. Nákazu potvrdil Zdravotní ústav v Ostravě.

Primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová informovala, že oba pacienti se obrátili přímo na její pracoviště. "Měli horečku, bolest svalů, slabý zánět spojivek, pak se přidala i vyrážka," popisuje lékařka symptomy.

Nákaza se šíří bodnutím komára, který v Česku nežije. Byly potvrzeny také případy přenosu viru spermatem. "Po návratu z oblasti se nedoporučuje nechráněný styk po dobu 4 týdnů. A pokud je muž nemocný, tak dokonce po dobu šesti měsíců," uvedla primářka Roháčová s tím, že žena žádná zvláštní doporučení nedostala.

Virus byl poprvé zaznamenán již v roce 1947 v Ugandě, aktuální nákaza se objevila loni na podzim v Brazílii. Později se rozšířila do dalších latinskoamerických zemí, a následně i do Evropy. Všichni pacienti se ale nakazili v Latinské Americe.

Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta ve středu oznámil, že základní informace o nákaze virem zika a postupu při podezření na ni dostala všechna zdravotnická zařízení v Česku. Virus představuje problém hlavně u těhotných žen. Bylo zaznamenáno, že virus zastavuje růst mozku plodu. Lékaři ale upozorňují, že poškození mozku lidských plodů v souvislosti s virem zika nebyla dosud potvrzena klinickou studií.

Virus se spojuje s narozením dětí s malými hlavami a málo vyvinutým mozkem v Latinské Americe. Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila kvůli viru zika celosvětový stav nouze. Nákaza se přenáší z matky na plod, možná i pohlavním stykem.

Virus se začal šířit v Brazílii vloni v květnu. Zasáhl už přes 20 zemí Latinské Ameriky. Nebezpečný je hlavně pro těhotné ženy, protože u plodů způsobuje poškození mozku.

Virus, který přenášejí komáři druhu Aedes aegypti, vyvolává několikadenní horečky, nemoc je však ve většině případů mírná. Velkým nebezpečím je ale zřejmě pro lidské plody, neboť nákaza je považována za příčinu nedostatečného vývoje mozku. Skutečný vliv viru na vývin mozku zatím ale nebyl prokázán.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky