EMS podala žalobu kvůli porušení licenčních smluv na Opencard

Společnost eMoneyServices (EMS) podala žalobu na hlavní město Praha kvůli závažnému porušení licenčních smluv zahrnující zneužití know-how společnosti. Tato porušení se stala při přípravě a vývoji nového systému společností Opencard ICT, a.s., informuje EMONEY GROUP ČR a SR.

Ilustrační fotografie
reklama

„K závažnému porušování licenčních smluv docházelo již delší dobu. Bez ohledu na to, kdo se na něm podílel, finální odpovědnost nese hlavní město Praha, “ vysvětlil mluvčí EMS Martin Opatrný.

Hlavní město Praha na základě platných licenčních smluv nesmí umožnit zneužití know-how Opencard (zejména pro vývoj jiného systému či jeho částí) a také zodpovídá za porušování autorského zákona. To se týká i případu, kdy je porušení způsobeno třetí stranou. Praha smlouvy porušila významným způsobem a neoprávněně zpřístupnila software a know-how EMS třetím stranám. Není přitom podstatné, zda-li software zkoumala společnost XT Card, a.s., Operátor ICT, a.s. nebo další osoby. Zásadní odpovědnost nese hlavní město.

„Konkrétní detaily porušení smluv jsou předmětem podané žaloby. Vedle nashromážděných důkazů je porušení smluv evidentní i ze zmařeného auditu, kterému Praha zabránila i přes nařízení soudu. Nyní je jasné, že se Praha snažila maskovat probíhající zneužívání know-how,“ uvedl Opatrný. 

EMS také zvažuje právní kroky proti konkrétním fyzickým osobám, které se měly na zneužití know-how podílet.

Nový systém, který se jmenuje „Zjednodušená přepážka“ bude využívat infrastrukturu a existující prvky Opencard. Navíc protiprávním postupem Prahy se navýší uplatňované nároky a právní spory, které již nyní dosahují více než 650 mil. Kč.

Praha zároveň nový software nevlastní (nemá zdrojové kódy) a nemá možnost do něj jakkoliv zasahovat. Zástupci hlavního města navíc sami přiznávají, že „Zjednodušená přepážka“ bude využívat DOS (elektronická tramvajenka) a další součásti Opencard, což je nejen v rozporu s licenčními smlouvami, ale navíc to znamená nadále vyřešit problém absence podpory a servisních služeb Opencard.

Poté, co Praha stáhla vlastní žalobu na servisní služby k Opencard navíc nemá jakýkoliv nárok se těchto služeb dožadovat ani v případě výpadků systému či jeho kolapsu.

Témata: opencard

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky