Nedalo se to vydržet. Uprchlíci se vrátili z Evropy domů, teď řekli proč

Více než stovka mladých iráckých žadatelů o azyl se na vlastní žádost rozhodla vrátit z Finska zpět do Bagdádu. Server The Times a agentura Reuters z výpovědi uprchlíků zjistily, co se jim v Evropě nelíbilo.

Evropa zachraňuje uprchlíky
reklama

Původně putovali do nejsevernější země Evropské unie, nakonec se ale rozhodli, že jim bude lépe doma. Skupina 103 žadatelů o azyl se vrátila na letiště v Iráku a někteří z nich padli na kolena: "Díky bohu, že jsme se vrátili domů. Žít ve Finsku je hrozně složité, protože naše tradice a kultura jsou odlišné," řekl jeden z navrátivších se migrantů, Amir Abbás.

Řada z nich neskrývala slzy, ať už štěstí, nebo zmaru. Cesta na sever Evropy je přišla na tisíce dolarů a mnohdy i riskovali život. Nyní jsou ale zpátky doma a šťastní, stejně jako tamní vláda. "Jejich návrat nás velmi potěšil," řekl mluvčí iráckého ministerstva zahraničí Ahmad Džamál, který migranty přišel na letiště přivítat.

Jen loni požádalo ve Finsku o azyl 32 tisíc uprchlíků, více než 20 z nich tvořili právě Iráčané. Na 3000 migrantů už ale žádost stáhlo a mnozí z nich zamířili zpět domů. Uprchlíky odradil jak velmi těžký jazyk, tak omezené možnosti zaměstnání a depresivní temnota a chlad finské zimy Mnohým vadí i příišné kulturní odlišnosti.

Uprchlíci se v zemi také setkali s negativním přijetím. Ultrapravicová skupina Odinovi vojáci vytvořila protiimigrantské hlídky v 25 finských městech a vzbuzovala mezi uprchlíky strach a obavy o své zdraví. Situace se neuklidnila ani poté, co finský premiér Juha Sipilä vyzval Finy, aby migrantům pomohli. Sám navíc slíbil, že jednu uprchlickou rodinu ubytuje ve svém vlastním venkovském sídle.

To se ale nestalo, namísto toho vláda přistoupila k omezujícím opatřením, která stížila vstup uprchlíků do země. "Žít tam je velmi těžké," přiznala jedna z žen, která byla ve skupince navrátilců. "Vrátila jsem se domů. Jsem šťastná. Mám dobré vzpomínky na Irák," uzavřela.

Témata: uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky