Nebezpečné potraviny: Našli tam i jed atropin. Nemáte je?

Seznam více než dvou desítek nebezpečných potravin zveřejnila na svých stránkách Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). V uplynulých týdnech je objevila na pultech českých obchodů. A některé z nich mohou i zabíjet.

Ilustrační fotografie
reklama

Plesnivé oříšky, zkažené listové těsto, ale i bezlepkové kaše obsahující atropin! Takové prohřešky zaznamenali kontroloři v obchodech po celé republice. V současnosti by měly být všechny závadné výrobky už staženy z prodeje.

Patrně nejhorším výrobkem, o kterém v únoru SZPI informovala, byly bezlepkové kaše Adveni. Výrobek obsahoval ve značném množství atropin a skopalamin, které působí jako halucinogeny, vyvolávají poruchy paměti a neschopnost úsudku. "Tyto látky nesmějí být v potravinách přítomny v jakémkoli množství," uvedl tiskový mluvčí Pavel Kopřiva. V nadměrném množství dokážou i zabíjet.

U některých dalších výrobků kontroloři zjistili nesrovnalosti ve složení. V popisu chybělo uvedení některých alergenů a u citlivých osob mohlo dojít k vážným zdravotním komplikacím.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky