Babiš prozradil, za co by šel demonstrovat

Česká metropole dnes hostí demonstraci proti blokování internetu organizovanou pražským zastupitelem České pirátské strany Mikulášem Ferjenčíkem. Organizátoři akce ministra financí Andreje Babiše (ANO) mimo jiné obvinili z toho, že v souvislosti s novelou loterijního zákona chystá cenzuru internetu. Pravda je prý ale úplně jiná.

Andrej Babiš
reklama

"Já sám užívám internet denně a proti jeho blokování bych šel demonstrovat jako první. Proto mě překvapilo, když právě mě organizátoři demonstrace obvinili, že v souvislosti s novelou loterijního zákona chystám cenzuru internetu," napsal Babiš na svém blogu na idnes.cz s tím, že novela ministerstva financí chce jediné: zabránit černému trhu internetových sázkových her.

Naopak prý chce ochránit legální provozovatele, kteří platí daně. "Kvůli současné absurdní situaci stát ročně přichází jen na daňových únicích o zhruba miliardu korun. To už nemá nic společného s demokracií, stejně jako s ní nemají nic společného stránky s dětskou pornografií: to je obyčejný podvod a zneužívání svobodného prostoru za účelem nezákonného, podvodné nebo zvráceného jednání, která má jediný cíl. Vydělávat na lidském neštěstí nebo nemoci," uvedl Babiš.

Novela loterijního zákona chce podle ministra černému hazardu zabránit blokací internetových plateb i stránek nelegálních provozovatelů hazardu. Jejich výběr, ale prý nebude záležet na libovůli ministerstva financí, bude totiž probíhat v režimu správního řízení a budou se na něj vztahovat všechny právní záruky. Resort se tak inspiruje v tak demokratických zemích, jako jsou Francie, Belgie nebo Dánsko.

"A podle jejich zkušeností toto opatření funguje. I v Dánsku ale blokují jen 12 webových stránek. Navíc jsme vše konzultovali i s Evropskou komisí a Legislativní radou vlády. Ani ty nenašly náznak cenzury nebo blokování internetu. Jestli ale někdo chce demonstrovat proti cenzuře a blokování černého hazardu a daňových úniků, pak k tomu má i díky novele zákona o hazardu dobrý důvod. Mým cílem není omezovat svobodu, ale snižovat možnost nelegálního hazardu. Proto jsem se v minulosti sešel s bývalým šéfem Pirátů Bartošem a snažil se mu svůj návrh vysvětlit. Jsem připraven se s kritiky návrhu Ministerstva financí kdykoliv sejít a vysvětlit jim náš pohleda na věc a obhájit navrženou regulaci nelegálního hazardu na internetu. A nejen s ním. S kýmkoliv, kdo se mnou chce mluvit o internetu a svobodě, která by mu měla zůstat uchována," podotkl Babiš.

Podle svých slov není příznivcem jakýchkoliv seznamů ani omezování osobní svobody, ale pokud se jednou člověk dostane do veřejné funkce tak zjistí, že občas prostě nemůže jednat jinak a to i přes fakt, že ví, že tím pár lidí můžete naštvat.

Témata: Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky