Europol varuje: V Evropě žije až 5 tisíc bojovníků vycvičených ISIS

Evropský policejní úřad Europol varoval prostřednictvím svého ředitele Roba Wainwrighta, že Evropa čelí největší hrozbě teroristických útoků za posledních 10 let! Do svých mateřských zemí se totiž vrátilo tři až pět tisíc Evropanů, kteří prošli výcvikem v táborech teroristů.

Ilustrační fotografie
reklama

Rob Wainwright v rozhovoru pro list Neue Osnabrücker Zeitung varoval, že "Evropa teď čelí největší hrozbě teroristu za posledních více než 10 let". Podle Wainwrighta ukázaly listopadové útoky v Paříži, co Islámský stát dokáže. Bohužel, vyhlídky nejsou nikterak pozitivní.

"Musíme očekávat, že Islámský stát nebo jiná nábožensky založená teroristická skupina spáchají útok někde v Evropě, kterým se budou snažit dosáhnout co největších ztrát mezi civilním obyvatelstvem. Krom toho je tu riziko samostatných atentátníků, to nezmizelo," připomíná Wainwright, že vedle organizované skupiny, kterou lze přeci jen snáze odhalit, existuje nadále také riziko, že útok spáchá samostatně operující sympatizant teroristické organizace.

Podobný útok zažila před dvěma dny turecká Ankara. Při výbuchu bomby zemřelo 28 lidí. V prosinci zabil manželský pár v americkém San Bernardinu 14 lidí. Ačkoliv byl útok zřejmě motivován převážně osobními spory jednoho z útočníků s kolegy, útočníci byli v kontaktu s ISIS, který pak také jejich útok ocenil.

Wainwright přišel s alarmujícím varováním. Do Evropy se už vrátilo tři až pět tisíc bojovníků, kteří mají zkušenosti s výcvikovými tábory a s bojem za Islámský stát a další teroristické organizace! "Rostoucí počet těchto bojovníků je pro evropské země novou výzvou," dodal Wainwright.

Příliv uprchlíků ale s teroristickou hrozbou nemusí podle Europolu přímo souviset. "Neexistuje žádný konkrétní důkaz, že do Evropy cestující teroristé systematicky využívají příliv uprchlíků, aby neodhalení pronikli do Evropy," řekl ředitel Europolu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky