Za kritikou České televize stojí ruská propaganda, varuje známý novinář

Šéf Reportérů ČT a čerstvý držitel novinářské Ceny Ferdinanda Peroutky Marek Wollner tvrdí, že za kritikou České televize stojí dvě věci. Jednou z nich je podle něj ruská propaganda.

Ilustrační fotografie
reklama

"Televizi samozřejmě lze kritizovat věcně, jako každou instituci. A pak demagogicky. To první bylo a bude a je to v pořádku. To druhé se obzvlášť rozjelo pod vlivem ruské propagandy. Tyhle servery na to jdou poměrně chytrým způsobem: kradou nám jazyk. Obviňují nás z toho, co sami činí," uvedl v rozhovoru pro aktualne.cz s tím, že zatímco ruští propagandisté jsou řízeni přímo z Kremlu, televize nemá nad sebou nějakou organizovanou moc, která by mohla cokoliv nařídit.

Domnívá se, že propaganda by byla poměrně neškodná, kdyby nenalezla zakotvení na okraji politického spektra, ale i na Hradě. "Tady vznikla jakási akční fronta roztleskávačů kremelské propagandy. Což jsou lidi jako Petr Štěpánek nebo Petr Žantovský, kteří prohráli v televizní krizi před šestnácti lety, museli na čas složit zbraně a teď cítí svou šanci," uvedl s tím, že z řady lidí "se stali putinofilové."

Útoky podle jeho mínění zesílily poté, co propukla ukrajinská krize. "Myslím, že naši reportéři při ní odvedli dobrou práci. A pro šiřitele ruské propagandy se Česká televize stala nepřítelem číslo jedna. Uvědomili si, že musí znevěrohodnit instituci jako celek," podotkl.

"Když nás osočují politici kvůli nějaké reportáži, rozumím jejich motivaci. A je možné tomu čelit silou faktů. Za nějaký čas, kdy se odehrají jiné reportáže, se s nimi potkáte, pozdravíte, možná se i usmějete. Jenže paušálnímu osočování ze lži nebo morálním likvidačním soudům se nedá čelit jinak než dál soustředěně dělat svou práci. Navíc je to provázeno nenávistí až za hrob. Kdysi jsem se pokoušel na Facebooku s takto rozhořčenými lidmi diskutovat. U mnoha z nich jsem objevil velmi složitou sociální situaci, kterou nemohu změnit," přiznal.

Princip podle něj tkví v tom, že když televize odkrývá špinavosti a často až miliardové podvody politiků, tak je to pravý opak propagandy. "Když nás někdo obviňuje z propagandy, tak musí zapomenout a leckdo také zapomíná, že jedenáct let kritizujeme mocné v této zemi, jimž se to setsakramentsky nelíbí," vysvětlil.

Témata: česká televize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky