Chřipka útočí na Česko: Co dělat, aby se vám bacily vyhnuly?

Lékaři varují před chřipkovou epidemií, která v minulých dnech Česko i zbytek Evropy zasáhla. Nemocných rychle přibývá, na 100 tisíc obyvatel už je v průměru 1500 pacientů. Na vině může být kromě proměnlivého počasí i oslabená imunita. Jak ji posílit? A jak se nenakazit?

Ilustrační fotografie
reklama

Česko zasáhla plošná epidemie chřipky. Nemoc se rychle šíří, čemuž kromě proměnlivého počasí napomáháme i my sami. Většina lidí navíc chřipku přechází a k lékaři nejde, proto se od nich mohou nakazit další - kolegové v práci, rodina doma nebo přátelé. Co dělat, abyste se nenakazili?

Dodržujte správnou hygienu

Myjte si ruce co nejčastěji a déle, než obvykle. Správně by se měly ruce mýt teplou vodou a mýdlem. Hygiena ale neznamená jen čisté ruce. Snažte se také nesahat si do obličeje, zvláště na nos, ústa a do očí.

Papírové kapesníky a další jednorázové potřeby ihned po použití vyhazujte. Pokud můžete, nepoužívejte cizí předměty - mobilní telefony, příbory a skleničky, zásadně nepijte ze stejné lahve. Nepoužívejte ani stejné hygienické potřeby, nedělte se s nikým o ručník a utěrku.

Pečlivě ukliďte

Pokud máte nemocného kolegu nebo spolubydlícího, pečlivě po něm ukliďte. Viry a bakterie vydrží na předmětech několik dní, dbejte proto na čistotu. Umyjte si pracovní stůl, klávesnici, myš, ale také sluchátko telefonu a další pracovní potřeby. Doma po nemocném vyperte povlečení, ručníky i pyžamo, vysajte matraci a ukliďte celý pokoj.

Větrejte

Chřipka se šíří formou kapének a suchý, vydýchaný vzduch nutí ke kašli. Je proto nutné pravidelně větrat, nejlépe krátce a intenzivně. Nenechávejte jen pootevřené okno nebo ventilaci, vzduch se pořádně nevymění a místnost se navíc prochlazuje. Spíše jen na chvíli otevřete okno dokořán. Neměli byste větrat ani průvanem, aby se viry nešířily do dalších místností.

Držte se v teple, ale nepřehánějte to

Dělejte vše proto, abyste se vyhnuli teplotním šokům. Když jdete ven, pořádně se oblečte, zároveň to ale nepřehánějte. Pokud třeba vypravujete děti k hraní venku, uzpůsobte jejich oblečení tomu, co budou provádět. Neoblékejte se příliš, pocení je v zimě stejně nebezpečné jako prochladnutí. Ani uvnitř domu byste neměli mít přetopeno, v takovém prostředí se infekce dobře šíří.

Relaxujte a nestresujte se

Nedostatkem spánku tělo slábne a s ním slábne i imunitní systém. Dospělý člověk potřebuje spát sedm až osm hodin denně. Pokud nedáte tělu dostatečný prostor k regeneraci a odpočinku, budete se cítit zesláblí a nemoci u vás budou mít větší šanci.

Omezte kontakt

Od nemocného se snažte držet alespoň metr daleko. Snažte se ale co nejvíce omezit kontakt nejen s nemocnými. Se spolupracovníky nebo přáteli se také neobjímejte, nelíbejte a nepodávejte si ruce při pozdravu.

Dodržujte pitný režim

O pitném režimu slýcháme hlavně v letních vedrech, důležitý je ale celoročně a během chřipkového období dvojnásob. Vypijte alespoň 2 litry denně, do pitného režimu ovšem zařaďte i bylinné čaje. Kromě toho, že vás zahřejí, také detoxikují organismus a zbaví vás únavy. Nejlepší jsou čaje z mateřídoušky, kopřivy, heřmánku nebo zázvoru.

Nadopujte se vitamíny

Dokola omílaná písnička. Tělo musí mít pro boj s nemocí dostatek vitamínů. Ovoce a zeleninu konzumujte preventivně, není nic jednoduššího než zařadit do svého jídelníčku více vitamínů. Nejvíce jich obsahuje syrové ovoce a zelenina, vařením totiž plody něco ze svých účinků ztratí.

Nejvíce imunitnímu systému prospívají citrusy, které obsahují velké množství vitamínu C. Důležité ale je to s vitamínem C nepřehánět, tělo totiž dokáže zpracovat jen malou část. Během zimy nám také chybí sluneční paprsky a s nimi i vitamín D. Ten doplníte například z ořechů, listové zeleniny a luštěnin. Ty navíc obsahují hořčík, zinek a vitamín E. Nezapomínejte ani na česnek, který se řadí mezi přírodní antibiotika.

Témata: chřipka | lidé

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky