Jak se ubránit znásilnění? Finská policie vydala instruktážní video, lidé zuří

Finská policie se stala terčem ostré kritiky kvůli podle některých absurdnímu videu o tom, jak se bránit znásilnění. Ženy by prý útočníky měly odradit pomocí „síly“. Někteří diváci poukazovali na zjevný odkaz k sérii Star Wars, i proto hned po zveřejnění videa začaly vznikat různé parodie.

Ilustrační fotografie
reklama

Instruktážní video finské policie odvysílala podle serveru news.com.au státní televize YLE. Mnozí diváci se přitom domnívali, že jde o parodické video některé z tamních zábavných show.

Ve Finsku je, stejně jako třeba ve Švýcarsku, zakázáno držení pepřového spreje. Za porušení tohoto zákona hrozí lidem až půl roku ve vězení. I v případě sebeobrany může člověk být pokutován. Nedávno se v médiích objevila kauza dívky, která se pomocí pepřového spreje ubránila znásilnění. Teď jí hrozí trest.


Zdroj: YouTube

I proto natočila policie video, na které ženám radí, jak se potenciálním útočníkům ubránit. Má prý tři možnosti - „Říct ne", odstrčit pachatele a použít kabelku. To ale vyvolalo značné pobouření, někteří tyto rady přirovnávají k radám primátorky Kolína nad Rýnem, která po silvestrovských útocích ženám řekla, aby se od útočníků „držely na délku paže".

I ve Finsku byly podle policie o silvestrovské noci zaznamenány útoky, Ilkka Koskimaki, zástupce náčelníka policie v Helsinkách pro The Telegraph uvedl, že „tento jev je ve finské historii sexuální trestné činnosti nový". Nikdy předtím prý při oslavách takové útoky hlášeny nebyly.

Video, které je prý úplně zbytečné v případě „že na vás skočí silný, vysoký muž", lidé ostře komentovali třeba na sociálních sítích. „Je škoda, že jste to video natočili až teď. Hodilo by se na Nový rok v Helsinkách, Kolíně nad Rýnem i jinde," kousavě uvedl Fin Ville Mikkonen. Jiní netajili svůj vztek. „To už ani není vtipné. Je opravdu, ale opravdu patetické, že to došlo až sem," komentovala to jedna z finských žen.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky