Místo neschopenky zdravotní volno, plně placené. Jste pro?

Zdravotní volno místo neschopenky. A ještě k tomu plně placené. S tím počítá nový návrh ČSSD, díky kterému by zaměstnanci od zaměstnavatele povinně dostávali pět dní zdravotní dovolené ročně.

Ilustrační fotografie
reklama

Současný systém vyplácení dávek v nemoci je nastaven tak, že mnoho lidí raději nemoc přechází, jen aby nepřišli o část příjmu. Platí totiž, že první tři dny pracovní neschopnosti nedostáváte ani korunu a v dalších dnech dostáváte jen zlomek platu.

Mnoho zaměstnavatelů už dnes poskytuje jako jeden z benefitů tzv. sick days. Jejich princip spočívá v tom, že když se necítíte nejlíp, vyležíte se doma, ale zaplatí vám úplně stejně, jako byste byli v práci. A nemusíte kvůli tomu ani utíkat k doktorovi, ani si vybírat dny volna. Obvykle se zdravotní volno pohybuje v rozmezí 3-5 dnů, ne všichni zaměstnavatelé ale tento benefit nabízejí.

To chce změnit vládní ČSSD. Ta přišla s návrhem, který by zaměstnavatelům ukládal povinnost poskytnout zaměstnancům pět dní zdravotní dovolené, která by byla plně placená. Návrh musí nyní projednat parlament, pokud bude schválen, mohl by začít platit od příštího roku.

Doposud se přitom počítalo s návrhem zákona, který by obnovil vyplácení nemocenské zaměstnavatelem v prvních třech dnech nemoci. Firmám měly být na oplátku sníženy odvody na nemocenském pojištění. Tento návrh by ale měl být nahrazen zdravotním volnem, pokud ho poslanci schválí.

Témata: nemocenská | zdraví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky