Hranice EU překračují miliony migrantů. V Česku vznikla domobrana, která chce bránit vlast

Česko má svou Národní domobranu. Ta vznikla v létě 2015 v reakci na migrační krizi pod hlavičkou strany NE Bruselu - Národní demokracie (ND), která je v poslední zprávě o extremismu řazena ke krajní pravici. Teď se domobrana osamostatnila a do jejího čela byla ustanovena tříčlenná rada, do které patří mimo jiné také bývalý vojenský lékař Marek Obrtel. Ten se proslavil tím, že vrátil válečná vyznamenání, kvůli tomu že NATO považuje za „zločineckou organizaci“ se „zrůdnými zájmy“.

Ilustrační fotografie
reklama

Vznik Národní domobrany iniciovala Národní demokracie v létě 2015. Reagovala tak nazhoršující se bezpečnostní situaci v Evropě. „Evropská unie a většina evropských vlád, včetně vlády České republiky, nebyly ochotny této invazi čelit a situaci razantně a podle zákona řešit. Proto Národní demokracie vyzvala občany České republiky, aby začali zakládat domobranecké skupiny a připravili se na obranu svých domovů. Strana následně začala propojovat první zájemce o Národní domobranu a učinila některé kroky k urychlení celého procesu a jeho budoucí formalizaci," uvádí ND s tím, že aktivity jednotlivých skupin domobrany nikdy nebyly ND řízeny a ani nebyly přímo součástí strany.

V čele Národní domobrany stojí vedle Obrtela podnikatelka Nela Lisková a etnograf a voják ve výslužbě František Krejča. Domobrana se prezentuje jako „nezávislá, veřejně apolitická a nadstranická iniciativa občanů, jejíž existence a konání je plně v souladu se zákony České republiky".

„Hlavním úkolem Národní domobrany je bránit domovy občanů České republiky, jejich životy, zdraví a majetek, jakož i pomáhat udržení společenského klidu, stability a zákonnosti v případě, že zákonodárné sbory a bezpečnostní složky státu nebudou ochotny nebo schopny vykonávat svou činnost v souladu s přísahou a povinností, kterou jim ukládá zákon," vysvětluje ve svém prohlášení skupina.

Kromě toho je prý úkolem domobrany bránit územní integritu a existenci České republiky v případě, že dojde k závažnému selhání, paralýze nebo zhroucení státní moci a nebude možné jiným způsobem účinně bránit její státní svrchovanost a suverenitu. „V takových případech je morálním i ústavním právem a povinností občanů čelit fyzickému ohrožení i rozpadu státu," říká domobrana.

Deklarace rady Národní domobrany:

My, občané České republiky, vědomi si závažnosti probíhajících zahraničních i domácích dějů, v okamžiku nelegálního překračování hranic evropských států milióny migrantů, v předvečer rozpadu Evropské unie a jejích domácích struktur, v časech velkých nebezpečí hrozících našim domovům a našemu státu, nedůvěřujíc vládě nedbající hlasu lidu a nehájící naši bezpečnost, s pocitem, že žádné osobní nepohodlí a oběti nejsou dost velké jde–li o bezpečí našich domovů, zdraví a životy našich rodin, vyjadřujíc nezlomné přesvědčení, že všem hrozbám přítomným i budoucím je třeba odhodlaně a statečně čelit, ustavujeme radu Národní domobrany, abychom napomohli rozvoji a úspěchu domobranectví v České republice. Nechť je náš čin inspirací všem vlastencům dneška i zítřka a tato nadějná zvěst pronikne do všech koutů naší země. Národní domobrana je otevřena všem občanům připraveným bránit domovinu, všem, kteří se chtějí vydat na nesnadnou, ale správnou cestu za bezpečnou, svobodnou a svrchovanou Českou republikou!"
Témata: uprchlíci | EU | Česko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky