Chodci pozor, už shánějte reflexní odrazky. Kde, co a jak nosit

Už jen několik dní zbývá do chvíle, kdy vejde v platnost novela silničního zákona. Mimo jiné přinese povinnost chodcům označovat se při snížené viditelnosti reflexními prvky. Jaké jsou nejlepší? Kde je sehnat? Jak je nosit? Poradil odborník...

Ilustrační fotografie
reklama

Novela silničního zákona vejde v platnost ve chvíli, kdy oficiálně vyjde ve Sbírce zákonů. To bude asi v polovině února. Zejména chodci, a zejména ti venkovští, by se na novinku měli připravit. Zákon jim totiž bude nově přikazovat nosit reflexní prvky, aby byli pro řidiče viditelní.

První, na co je nutné upozornit, je fakt, že čelovka nebo baterka reflexní prvky nenahrazuje - paradoxně přestože je s ní chodec mnohem lépe vidět. "Různé světelné zdroje jsou také dobrá varianta, ale ze zákona je stanoveno, že to má být reflexní prvek, který odráží. Zákon tedy o baterce nebo čelovce jako náhradě nemluví. Je to opravdu jen reflexní prvek. Je fakt, že pokud půjdeme s čelovkou nebo baterkou, jsme vidět na větší vzdálenost. Ale je dobré to kombinovat s nějakým reflexním prvkem, protože jinak si řidič může chodce splést s cyklistou nebo motorkářem," vysvětlil Petr Vomáčka z Ústředního automotoklubu (ÚAMK).

Jak tedy mohou reflexní prvky vypadat? "Jsou to reflexní pásky, samolepky, popřípadě existují i nášivky. Také se uvažuje o reflexních taškách pro seniory. Takže je to prostě něco, co odráží více světla než běžné klasické oblečení," řekl TN.cz Vomáčka.

Minimální odrazná plocha zákonem stanovená není, ale doporučuje se mít alespoň reflexní pásku, kterou si chodec připne na ruku, případně na sobě mít více reflexních nášivek. U barev pozor na ty tmavé. "Doporučena je buď bílá, žlutá, červená, zelená, ale ne tmavší," uvedl Petr Vomáčka z ÚAMK.

Důležité je podle něj i umístění odrazky nebo reflexního proužku: "Pokud takový reflexní prvek nebo proužek umisťujeme na tělo, je dobré to udělat tak, aby byl dobře viditelný pro řidiče - tedy dát ho na stranu směrem do silnice, nikoli opačně. A také by měl ten prvek být vidět jak zepředu, tak zezadu. Proužek tedy doporučujeme umístit na předloktí nebo kolem zápěstí a pak také někam ke kotníkům nebo prostě na spodní část nohy. Doporučujeme mít reflexních prvků víc - na noze, na ruce, případně i na batohu. Vždy je lepší více než méně."

A kde reflexní prvky koupit? Sehnat se dají skoro v každém supermarketu, v trafikách, prodejnách domácího zboží, v drogeriích, na poštách nebo třeba na čerpacích stanicích. Důležité je i to, že povinnost nosit reflexní prvky neplatí jen za tmy, ale za snížené viditelnosti obecně, což je i šero, mlha, husté sněžení a tak podobně.

Hodí se i varování před příliš levnými reflexními vestami. "V několika případech se už ukázalo, že některé reflexní vesty mají sníženou odrazivost proti normě, která ji stanovuje. Jde o normu EN 471, která stanovuje šířku odrazné plochy a odrazivost materiálu. Ty extrémně levné vesty, jak se ukázalo, tuto normu nesplňují. Doporučujeme, aby si zákazník pohlídal, jestli je na cedulce opravdu vyznačená norma EN 471," radí Petr Vomáčka z ÚAMK.

Další novinky v zákoně

Novela také ukládá motoristům povinnost čistit jejich vozidla od ledu a sněhu, pokud jim brání ve výhledu nebo by mohly ohrozit bezpečnost ostatních účastníků provozu. Umožní rovněž policii zadržet malý technický průkaz majitelům automobilů, na nichž zjistí při kontrole nebo při objasňování dopravní nehody nebezpečnou závadu.

Zákon také umožní odebrat na půl roku řidičský průkaz těm, kdo by přejížděli železniční přejezd v době signalizace příjezdu vlaku. Pokuta za takový přečin se zatím nezvýšila, do budoucna se ale zvažuje její navýšení z 5000 korun na pětinásobek.

K povinnosti reflexních prvků pro chodce, tedy vest nebo jen pásků na rukáv, ministr dopravy Dan Ťok (ANO) uvedl, že za její porušení bude hrozit až dvoutisícová pokuta. Ministr ale také uvedl, že ministerstvo má dohodu s policií, aby spíše reflexní pásky lidem zatím rozdávala.

Obce budou mít právo na základě související vyhlášky zakázat na vymezených místech provoz vozítek segway buď dopravní značkou, nebo svým nařízením. Novela také stanoví, že lidé na těchto vozítkách budou moci jezdit "nejvýše rychlostí srovnatelnou s rychlostí chůze".

Témata: doprava

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky