Děti jsou hladem, protože nemají na obědy. A my zlevníme pivo za miliony, zlobí se politička

Plán ministra financí Andreje Babiše na snížení daně u točeného piva zvedla ze židle nejen vládní partnery hnutí ANO, ale samozřejmě i opozici. Babiš vyčíslil, že tento krok by přišel na 160 milionů. Podle europoslankyně KSČM Kateřiny Konečné by se ale tyto peníze daly použít na úplně jiné, potřebnější věci.

Pivo, ilustrační fotografie
reklama

„To se zase jednou poradci ministra financí při přemýšlení, jak svému nadřízenému získat hlasy nervózních živnostníků a hospodských štamgastů, 'pochlapili'. Koblihami se už přejedli, slibme levnější pivo v hospodě. Že z toho laciný populismus čouhá jako sláma z bot, to zjevně neřešili. Zřejmě prostě jen chtějí voliče návrhem na snížení sazby DPH u sudového piva i nealkoholických nápojů z 21 na 10 procent 'opít'," hodnotí Babišův návrh politička.

Babiš se netají tím, že jde o marketingový tah, kterým chce podpořit elektronickou evidenci tržeb. „Okřídlené rčení 'Když se zdraží pivo, padne vláda' se pokouší obrátit na 'Se zlevněným pivem politické body narůstají'. Výhrůžka národního protidrogového koordinátora, jehož úkolem je bojovat proti závislostem (tedy i alkoholismu), že v takovém případě rezignuje, jen stěží tento podbízivý slib ohrozí. Ačkoliv je jasné, že se jedná o udičku na voliče, kteří hnutí ANO nepřibývají tak, jak by si přálo, vyvolává to přesto úžas," uvedla Konečná.

Poukazuje přitom, že je řada jiných oblastí, kde peníze chybí, Babiš však chce peníze obětovat na levnější pivo. „Jen pro upřesnění, státní rozpočet by tato podoba předvolební kampaně stála 160 milionů korun (u točeného piva), 65 milionů korun (u nealko nápojů). Pokud je ale schopný najít v rozpočtu peníze, proč je nevěnuje tam, kde jsou akutně třeba? Zdravotnictví či školství by dalšími desítkami milionů jistě nepohrdly," navrhuje jiné využití několika desítek milionů komunistka.

„Český ministr financí uvažuje o levnějším pivu, ale kvůli snížení počtu dětí, které neobědvají ve školních jídelnách, protože jsou jejich rodiče v tíživé situaci, bude Česká republika v následujících čtyřech letech čerpat z prostředků EU 100 milionů korun ročně. Je jasné, že tito chudí rodiče nejsou cílem politického marketingu ministra Babiše. To je lepší potenciálního voliče opít půllitrem levného piva," zlobí se.

Témata: Andrej Babiš | dph | pivo

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky