Evropě hrozí další migrační vlna, varuje europoslanec

Evropská unie plánuje ve druhém čtvrtletí zrušit vízovou povinnost pro občany Kosova. Avšak toto rozhodnutí ostře kritizuje řada europoslanců, mezi které patří i český lidovecký poslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který upozorňuje na možnou další migrační vlnu do Evropy a dlouhodobé neplnění podmínek pro prohloubení integrace ze strany Kosova.

Evropa zachraňuje uprchlíky
reklama

„Kosovo určitě není plně demokratický stát, který by respektoval práva všech menšin. Navíc opakovaně je zde upozorňováno mezinárodními institucemi na korupci policie, úřadů i politiků. Proto nesouhlasím s předsedou Evropské komise Junckerem a místopředsedkyní Mogherini, že by Kosované měli získat bezvízový přístup do Evropské unie," vysvětluje europoslanec Tomáš Zdechovský důvody, proč by Evropská unie měla pozdržet zrušení víz pro obyvatele Kosova nejméně o dva roky.

Kosovská vláda nedrží opakovaně slovo

„Součástí splněných podmínek má být zajištění zamezení hromadného exodu Kosovanů do Unie jako tomu bylo v minulých letech, boj s organizovaným zločinem, nebo zabránění diskriminace srbských obyvatel," upozorňuje na Zdechovský na potenciální vážný bezpečnostní i imigrační problém. Do Evropy odcestovaly desítky tisíc mladých lidí, kosovská televize uvádí 110 00 lidí. Odliv lidí byl zastaven až zpřísněním vízové povinnosti.

„Pokud dojde ke zrušení víz pro občany Kosova, Evropa může očekávat další migrační vlnu z Balkánu," zdůraznil Zdechovský, podle kterého současná komise zřejmě situaci v této balkánské zemi zřejmě příliš nerozumí. „Bohužel vysoká nezaměstnanost, nestabilita a ekonomické problémy vedou k tomu, že většina mladých lidí tady nevidí svou budoucnost a odchází do západní Evropy, především Německa," přiblížil europoslanec.

Koncem loňského roku doporučila Evropská komise zrušit vízovou povinnost pro Gruzii a Ukrajinu. U Kosova dojde ke zrušení víz až po splnění podmínek, nicméně podle předsedy Evropské komise Junckera to bude v blízké době.

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku v roce 2008. Svrchovanost Kosova uznala i Česká republika. Dodnes ho však neuznávají některé státy Evropské unie – Španělsko, Rumunsko, Slovensko, Kypr.

Témata: evropa | uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky