Idioti! Je to promyšlená strategie, která může mít nedozírné následky, varuje odborník

ROZHOVOR – V Poslanecké sněmovně to již týdny vře kvůli plánovanému zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Podle ministra financí Andreje Babiše to narovná zdeformované podnikatelské prostředí. Opozice namítá, že tvrdě dopadne na ty nejmenší živnostníky, kteří budou muset doslova „zavřít krám“. Opravdu bude tak zle? A komu naopak EET prospěje? Na to jsme se zeptali nezávislého odborníka Františka Havláta

Uznávaný odborník na zemědělství František Havlát
reklama

Ministr financí Andrej Babiš se při návrhu elektronické evidence tržeb inspiroval Chorvatskem. Tvrdí, že by evidence měla napomoci k narovnání podnikatelského prostředí. Je to podle Vás ten správný nástroj, jak toho docílit?

Podle mě je naprosto nelogické, že se někdo v České republice inspiroval právě Chorvatskem, které se nachází v úplně jiné ekonomické situaci, než jsme my. Proto tvrdím, je to špatně, neboť ani v Chorvatsku tenhle systém nefunguje, alespoň podle mých informací. Určitě souhlasím, že je zapotřebí narovnat podmínky v České republice, ale primárně musíme začít u velkých firem. Myslím tím banky, nadnárodní korporace, řetězce, anebo úniky finančních prostředků do daňových rájů. V další řadě třeba i takové firmy, jako je Agrofert, kde si v podstatě najímají daňové poradce pro takzvanou optimalizaci zisků. A až tady toto nějakým způsobem ošetříme a narovnáme, můžeme řešit také živnostníky, kteří možná mají nějaké úniky, ale podle mě jsou celkem irelevantní. Jsem přesvědčen, že živnostník si maximálně pomůže s „drobnostmi". Ale komplexně si rozhodně nemyslím, že živnostníci jsou podvodníci, zloději nebo něco jiného. Živnostníky musíme podporovat, a ne šikanovat.
 
Co tedy vlastně Babiš tímto krokem sleduje?

Dovoluji si tvrdit, že je vše důkladně promyšlené a propracované. Záměr je pravděpodobně následující, čím víc se v České republice zlikviduje malých firem, podnikatelů-živnostníků na venkově, o to efektivněji se budou prosazovat velké zahraniční nebo tuzemské firmy. Pochopitelně, se tím naskytne jedinečná možnost pro firmy podobné Agrofertu, které můžou mnohonásobně zvýšit výrobu svých potravinářských výrobků, ať už pekařských, mastných či mléčných. Tohle může mít nedozírné následky. Místo toho, abychom podporovali a zpřístupnili veškeré dotace pro malé firmy, uděláme opak. Dotace by měly být určeny právě malým firmám, ať už jde o zednickou, tesařskou dílnu nebo výrobce potravin. Smysl dotací musí plnit zejména malé firmy. Ovšem je nutno počítat i s dobou, kdy dojde k mezigenerační výměně. To znamená, když požádá o dotace podnikatel nacházející se ve věkové skupině čtyřicet a více let, měl by to pak následně předat dále-svým dětem. A nějakým způsobem i oni na tu tradici naváží. Potom dotace mají smysl. Není přece možné, abychom dnes vzali dotace, které platíme z finančních prostředků daňových poplatníků a podporovali jimi velké (megalomanské) firmy. A je již jedno, jestli se jedná o zahraniční nebo české.

Opoziční ODS a TOP 09 varují před dopadem EET na malé živnostníky a podnikatele. Varují, že velké množství z nich skončí. Myslíte si, že to reálně hrozí?

Určitě. Postiženi budou hlavně obce do tisíce obyvatel, kde dnes máme podnikatele, řekněme třeba obchodníky, hostinské, ale i řemeslníky, kteří podnikají, že je to sotva uživí. A pokud je EET zruší, tak budou mít pouze dvě varianty – buď skončí na úřadu práce, anebo se nechají někde zaměstnat- při troše štěstí naleznou práci, ale možná s tím rozdílem, že budou nuceni dojíždět třicet až sedmdesát kilometrů. Což by nebylo dobře. Proto tady musí být podpora těchto malých živnostníků, a ne vymýšlet různé nástroje, prostředky k jejich likvidaci. Není snad potřeba zdůrazňovat, že to dopadne i na podnikatele ve městech, ale pochopitelně méně než na venkově. Znovu dojde k radikální urbanizaci obyvatel, aby nalezli alespoň „nějakou" práci a nemuseli tolik dojíždět. Tím vzniknou problémy spjaté s nedostatečným věnováním se rodině a výchově dětí. Ale když skončí na úřadu práce, bude to mít fatální dopad na rodiče, děti a jejich demotivaci k práci, protože budou vědět, proč a hlavně díky komu rodiče skončili s prací. Tady spatřuji asi úplně největší chybu ze strany státu.

Zeptám se trošku jinak. Když EET všem těmto skupinám uškodí, komu pak přinese prospěch?

EET určitě zase prospěje velkým firmám, například i Agrofertu. Když tady skončí drobní podnikatelé pracující v potravinářství, tak je jasné, že třeba Agrofert zaujme ty „vyklizená" místa po těchto podnikatelích, a tím následně zvýší svoji výrobu. Ano, určitě rád se toho ujme. A jak už tomu bývá, ministerstvo financí zajistí i další návaznosti. Tím myslím, hlášení o DPH, čímž stát získá další (nepodstatné) informace. A já se ptám, proč má mít stát informace o tom, kdo, kde, s kým, jak, v jakém množství a jaké ceně obchoduje? Není to naprosto absurdní a zbytečné? Stát musí chtít podporovat hlavně ty malé, aby se zvýšila zaměstnanost nejen na venkově. Opakuji, těžit z toho budou jen velké firmy, řetězce a další, kteří budou ovládat ten nuceně vyklizený prostor po malopodnikatelích.

EET tedy říkáte razantní ne. Pokud přistoupíme na argument, že v tomto směru jsou zde daňové úniky, co by tedy mohlo podnikatelské prostředí narovnat?

Ujišťuji každého, jenž má názor, že je zde zdeformované podnikatelské prostředí kvůli malým firmám a živnostníkům, tak mohu jen odpovědět: hlupák a idiot. Omlouvám se za takovéto oslovení, ale nemůžu jinak. Ten dotyčný vůbec netuší, o čem je podnikání rodinného typu. Náš trh pokřivily především velké nadnárodní i tuzemské společnosti, které pančují potraviny nebo prodávají nekvalitní zboží. Křiví je tím, že nám prodávají něco, co už s kvalitou nemá nic společného. Ano, souhlasím s panem ministrem Babišem, že jestli někdo v České republice křiví, ničí trh, tak jsou to právě velké korporace. Protože ty nejvíce podvádí české občany. A v žádném případě to nedělají malé firmy ani živnostníci. Je zapotřebí, jak už jsem předeslal, řešit nadnárodní banky, velké společnosti, které mají sídlo mimo Českou republiku. Přece jim nedovolíme, aby na nás občanech České republiky tak jednoduše a výhodně vydělávali. Já si myslím, že z logiky věci by měly prioritně podnikat české firmy a podnikatelé, abychom předávali tradice a zkušenosti z generace na generaci. Nenechejme vládu, aby je (nás) záměrně likvidovala.

Díky za rozhovor.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky