Jsme na tom moc špatně. Dnes jsou to muslimové a zítra? Politik si nebere servítky

Brněnský komunální politik, náměstek primátora a místopředseda hnutí Žít Brno Matěj Hollan se v posledních dnech na svém facebookovém profilu strefuje do prezidenta Miloše Zemana. Nelíbí se mu falešná politická korektnost, ale toto může zničit naši demokracii, varuje Hollan.

Přijímání uprchlíků do Evropy
reklama

„Zjistil jsem, že mě přestala definitivně bavit hra na falešnou politickou korektnost. Nelíbí se mi bagatelizování rizik plynoucích z přílivu uprchlíků. Nelíbí se mi, že se trivializují hromadné sexuální ataky v Kolíně (ať už je dělal kdokoliv) tím, že na škole kluci taky osahávají holky. To všechno se mi hrubě nelíbí," vysvětluje na svém profilu Hollan.

Jenže to je prý nic ve srovnání s tím, co říkají čelní představitelé České republiky. „To všechno ale není ani z desetiny nic proti té šílené nenávisti, kterou směrem k příslušníkům jiného náboženství nastartoval prezident Zeman, ministr financí Babiš a mnozí další. Nacházíme se ve stavu, kdy nejvyšší představitele státu úplně natvrdo a bez jakýchkoliv skrupulí odmítají přijímat lidí jen pro to, že věří v jiného boha. Bez uzardění podkopávají základy právního státu, když v každém svém projevu směrem k muslimům de facto vyzývají k porušování článku 16 Listiny základních práv a svobod," poukazuje politik .

Právě odmítání lidí na základě jejich vyznání, je podle něj neslučitelné se základy demokracie. „Je nechutné, že se takto vyjadřují běžní lidé ve veřejném prostoru. Ale je naprosto nepřijatelné a ohrožující demokracii, aby se takto vyjadřovali čelní představitelé státu. Nikoliv uprchlíci, ale popírání základních práv a svobod může naši demokracií zničit. Dnes jsou to muslimové, zítra se panu prezidentovi můžete znelíbit vy. Tak moc jsme na tom špatně," varoval Hollan.

Jeho slova zaujala i advokáta a zástupce ombudsmanky Stanislava Křečka. „Pokud se Vám nelíbí bagatelizování rizik proč všechny ty, kteří si myslí totéž označujete za rasisty, fašisty, xenofoby a kdo ví co ještě?" opáčil mu na Facebooku.

Témata: uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky