Zlikviduje EET a kontrolní hlášení podnikatele? Babiš ostře debatoval u Jílkové

Narovnání pokřiveného podnikatelského prostředí nebo obrovská ekonomická a byrokratická zátěž? Vládní koalice a pravicová opozice se zásadně neshodnou na tom, jaké budou dopady zavedení elektronické evidence tržeb a kontrolního hlášení. Ministr financí Andrej Babiš se v pořadu Máte slovo snažil všechny přesvědčit, že připravované kroky budou mít pozitivní dopad třeba v tom, že se vybere 28 miliard korun navíc.

Andrej Babiš
reklama

Podle předsedy Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek se domnívá, že Babiš hodlá podnikatele zlikvidovat. EET a kontrolní hlášení přirovnal ke „šmírování a odposlechům". Ministr financí a majitel Agrofertu v jedné podobě se podle něj snaží zbavit konkurence, která se mu nehodí. Navíc cílí především na malé ryby.

Babiš mu však opáčil, že Bábek zastupuje jen asi 209 firem, zatímco 30 tisíc dalších podnikatelů se zavedením EET souhlasí. Připomněl, že stát ročně kvůli podvodům přichází o 80 miliard korun. EET i hlášení podle něj zatočí s organizovaným zločinem. Na argument, že stát získá citlivá data opáčil, že jde pouze o to, aby byly spárovány faktury a ověřilo se, že na nich nikdo nepodvádí. Úřady podle něj nedostanou žádná nová data, ale získají ta, která už mají, jen budou v jiné podobě.

Lístky v kině kontrolují všem, tak proč nekontrolovat živnostníky?

„Jen mlžíte. Proti EET i hlášení je většina podnikatelů. Říkáte, že kontrolním hlášením zabráníte karuselovým obchdům, ale ty se týkají jen několika málo firem, u kterých je něco takového možné a u kterých mluvíme o vysokých částkách. Ale kontrolní hlášení zasáhne 500 tisíc firem, z nichž 99 procent karuselové podvody ani páchat nemůže," upozornil Bábek.

„Ale když jdete do kina, lístky také kontrolují všem," namítl Babiš a dodal, že kvůlu takovým podvodům ročně Evropská unie přichází o 170 miliard korun. Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija se domnívá, že různé regulace, příkazy a zákazy ovlivňují svobodu. „Už dnes máte nástroje ke kontrole, tak na co je třeba hlášení a EET? Zatížíte živnostníky a finanční úřady získají citlivá data. Když už ty údaje máte, proč je zase chcete? Kdo chce podvádět, systém stejně obejde," myslí si. „Svobodně podnikat neznamená svobodně krást," povzdechl si Babiš.

Kdo chce, systém stejně obejde

Alexander Bellu, podnikatel a člen ODS, označil Babiše za demagoga, který sice tvrdí, že chce narovnávat podnikatelské prostředí, ale zároveň je na Slovensku osvobozen od placení daní a v Česku zase získává dotace. Sám prý má zkušenosti z Itálie, kde něco takového také platí. A kdo chce, systém prostě obejde, takže jsou taková opatření k ničemu.

Ministr financí však připomněl, že zákon o kontrolním hlášení platí už od roku 2014 a že tedy bylo dost času, aby se s ním všichni seznámili. „Všichni to věděli a všichni jsou připraveni. A přestaňte do toho tahat moje firmy, já odvedu 19,6 miliardy na sociálním, zdravotním a daních," zlobil se Babiš. Slova o tom, že podnikatelé měli dost času připravit se, potvrdila i Babišova náměstkyně Alena Schillerová.

Vznikne centrání databáze - a to je nebezpečné

Podle podnitatele v IT Karla Jičínského však vznikne centrální databáze, která zachytí všechen pohyb mezi firmami, což může lákat hackery. Taková data podle něj mají celkou cenu a někdo by mohl mít zájem je získat. „Vy nevěříte nám, já nevěřím finanční správě," dodal. Babiš ho ale ujistil, že k datům bude mít přístup jen tým 20 specialistů, kteří musí mít prověrku od Národního bezpečnostního úřadu. „Váš počítač taky mohou napadnout, tak v čem je rozdíl?" zajímalo operního pěvce a bývalého podnikatele Robert Mikulka. „Jde o to, že mohou mít přístup k informacím o velkých firmách a pohybech mezi firmami," vysvětloval Jičinský.

Podle Zdeňka Honka, prezidenta Aliance podniků, který podniká v Chorvatsku, jeho firma musela při zavedení evidence pouze upgradovat stávající software, což ho přišlo jen na asi 6 tisíc korun. A vše funguje. Nechápe proto, proč je kolem takový rozruch. Jenže podle Udženije nemají všichni systém, který se dá takto upgradovat. „A proč přijímáte 400 nových úředníků, když vylepšujete technologie?" ptala se Babiše politička ODS.

Já vám ukážu, kde se podvádí!

Babiš se rozčiloval, že diskutující míchají EET a hlášení a že tomu nikdo nerozumí. Pravice podle něj celou otázku zbytečně zpolitizovala. „Kdyby mi pan Babiš dal lidi, já bych mu ukázala, kde se podvádí. Já mu ukážu, co se tady děje," volala starší divačka z publika. „Ročně vybereme navíc 28 miliard. I kdybyhom přijali tisíc úředníků, tak se nám to hned vrátí," tvrdil ministr.

Bábek připustil, že se na hlášení mohli připravoval už od roku 2014, problém je však podle něj v tom, že vláda přidala do zákona dalších 7 odstavců. A i účetní prý vše zjistili až v srpnu. „Volali nám ze školení a říkali, že se stalo něco hrozného," uvedl Bábek. „Že budete muset platit daně," skočil mu do řeči Babiš. „Neskákejte mi do řeči, sám jste mě napomínal," vydal mu Bábek. Kontrolní hlášení podle něj odbourává obchodní tajemství a to je špatně.

Snížím daň na pivo, volal Babiš

Pak se z publika ozval hospodský, který provozuje malý výčep na vesnici. Právě takové podniky podle něj končí, protože vydělají tak akorát na náklady. „Začalo to zákazem kouření a teď dokončujete eutanázii EET. Já ani neumím zacházet s počítačem," vysvětloval hospodský s tím, že měsíčně vydělá asi 6 tisíc a že to padne na energie. Sám přitom žije ze svého důchodu. „A nenazývejte nás zloději," žádal Babiše.

Zavírání malých hospod podle něj zavinila předchozí vláda, která zvýšila daně na 15 procent. „Já mám pro vás překvapení, dobrou zprávu. Navrhnu snížit daň na pivo z 21 procent na 10. Pivo bude levnější, to pomůže hospodám a výčepům. Chceme snižovat daně," vítězoslavně prohlásil Babiš. „Socialismus," znělo nesouhlasné bušení z publika. Udženija sice přiznala, že minulá vláda daně zvýšila, ale to jen proto, že byla krize. Ekonomice se podle ní daří dobře kvůli krokům bývalého kabinetu. „Krize, žádná krize nebyla," opáčil jí Babiš. „Vám se snad o vládě ODS i zdá, když o ní pořád mluvíte," rýpla si do něj moderátorka Michaela Jílková.

EET nepřinese lepší výběr DPH, stát jen získá další informace

„I malé děti, kterým jsem dal 4 tisíce pokladniček, vědí, že si mají brát účtenky," dál hájil EET Babiš. Podle Udženije to ale lidé často dělají automaticky třeba kvůli reklamacím. „I chorvatský ministr připustil, že výběr DPH se zavedením EET nezvedl, ale že stát získal cenné informace," citovala místopředsedkyně ODS slova chorvatského politika. Podle Honka, který v Chorvatsku podniká, je systém v balkánské zemi jiný a více komplexní. Ten český má podle něj jen některé prvky.

„Vybereme 18 miliard, pro představu bychom mohli důchodcům přidat víc než 600 korun měsíčně," vysvětloval Babiš. Nebo by peníce mohly jít obcím a krajům. Podle Bábka ale naopak stát 4 miliardy ušetří, pokud EET vůbec nezavede. Uvedl také, že velké řetězce a hotely budopu mít výjimky, díky kterým budou moci posílat hlášení do 5 dnů, což ostatní nemohou. „To je brutální lež," zuřil Babiš s tím, že něco takového nikdo neplánuje. „To, že jste ministr neznamená, že tomu musím věřit," opáčil Bábek, podle kterého EET ještě více pokřiví podnikatelské prostředí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky