Na Třebíčsku řádí falešné sociální pracovnice. Okrádají seniory

Policisté z obvodního oddělení v Třebíči pátrají po dvou ženách, které okradly o 20 tisíc pár seniorů z obce Vladislav. Ženy se k postarším manželům vetřely pod záminkou, že jsou sociální pracovnice a kontrolují kvalitu bydlení. V nestřežené chvíli okradli pár o životní úspory.

Ilustrační fotografie
reklama

"Ve středu 27. ledna jsme přijali na lince tísňového volání 158 oznámení, že se v obci Vladislav pohybují podezřelé ženy, které navštívily čtyřiaosmdesátiletého seniora žijícího společně s manželkou v rodinném domku. Ženy oslovily seniora pod legendou, že jsou pracovnice ze sociálního odboru a kontrolují úroveň bydlení," uvedla policejní mluvčí Dana Čírková.

Ženy ale nebyly sociální pracovnice, ale podvodnice. Přišli s historkou, že pro dceru postaršího manželského páru mají příspěvek 1 000 korun, ale u sebe mají jen dvoutisícovku. Senior jim ochotně peníze rozměnil, čímž podvodnicím odhalil, kde mají manželé schované úspory.

Jedna z žen pak manžele požádala, aby jí ještě ukázali koupelnu. "Druhá žena zůstala sama v kuchyni a v nestřeženém okamžiku, kdy byl senior společně s manželkou a druhou ženou v koupelně, vnikla do prázdného obývacího pokoje, kde prohledala skříň obývací stěny a odcizila peněženku s finanční hotovostí a obálku s finanční hotovostí v celkové výši 20 000 korun," popsala mluvčí Čírková.

Policisté zdokumentovali místo činu, vyslechli okradené seniory a po obou pachatelkách nyní usilovně pátrají. Policisté varovali seniory, aby byli obezřetní a nepouštěli cizí osoby do bytu a nenechali si namluvit žádné legendy o sociálních pracovnicích či úřednících, kteří vracejí přeplatky.

"Většinou se jedná o dobře sehrané pachatele, kteří využívají důvěřivosti starých lidí a pak je bezostyšně okradou. V případě, že by seniora někdo oslovil a měl podobné návrhy a požadavky, senior na tyto nabídky nesmí reagovat a měl by okamžitě kontaktovat linku tísňového volání 158," dodala mluvčí Čírková. Policisté pak podle ní mají velkou šanci podezřelé zadržet.

Témata: podvod | důchodci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky