Zeman podepsal zákony, které se týkají nás všech. Tohle bude jinak

Několik nových zákonů podepsal během dneška prezident Miloš Zeman a dotknou se skutečně všech. Změny se budou týkat nejen řidičů a chodců, ale třeba i vojáků. Nový bude také systém výkupu zemědělské a lesnické půdy pro stavbu dálnic.

Miloš Zeman
reklama

Prvním balíčkem novinek, které dnes Miloš Zeman schválil, jsou změny týkající se motoristů a chodců. Mají zajistit především vyšší bezpečnost na silnicích. Novela, která upravuje rovněž pravidla dopravně psychologického vyšetření, začne platit ještě letos během února.

Čištění auta

Novela ukládá motoristům povinnost čistit jejich vozidla od ledu a sněhu, pokud jim brání ve výhledu nebo by mohly ohrozit bezpečnost ostatních účastníků provozu. Umožní rovněž policii zadržet malý technický průkaz majitelům automobilů, na nichž zjistí při kontrole nebo při objasňování dopravní nehody nebezpečnou závadu.

Zákon také umožní odebrat na půl roku řidičský průkaz těm, kdo by přejížděli železniční přejezd v době signalizace příjezdu vlaku. Pokuta za takový přečin se zatím nezvýšila, do budoucna se ale zvažuje její navýšení z 5000 korun na pětinásobek.

Reflexní prvky

K povinnosti reflexních prvků pro chodce, tedy vest nebo jen pásků na rukáv, ministr dopravy Dan Ťok uvedl, že za její porušení bude hrozit až dvoutisícová pokuta. Ministr ale také uvedl, že ministerstvo má dohodu s policií, aby spíše reflexní pásky lidem zatím rozdávala.

Omezení vozítek segway

Obce budou mít právo na základě související vyhlášky zakázat na vymezených místech provoz vozítek segway buď dopravní značkou, nebo svým nařízením. Novela také stanoví, že lidé na těchto vozítkách budou moci jezdit "nejvýše rychlostí srovnatelnou s rychlostí chůze".

Druhá novela se týká nasazování vojáků při živelních katastrofách, to by nově mělo být daleko pružnější. Nový zákon o ozbrojených silách začne platit během července.

Speciální útvary

Armáda bude moci nově vyčlenit na záchranné práce třeba při záplavách útvary s potřebným počtem vojáků i vybavením. Nahradily by nevelké specializované oddíly, které budou zrušeny. Tyto oddíly čítají celkem jen 200 vojáků a podle ministerstva nemají ani potřebné vybavení.

Velitelé obranných sil

Novela rovněž zakazuje pořádání politických shromáždění a volebních kampaní ve vojenských objektech a při činnostech ozbrojených sil i mimo ně. Předloha dále výslovně uzákoňuje pravomoc náčelníka generálního štábu velet armádě. Vrchním velitelem ozbrojených sil však nadále zůstane hlava státu.

Rizikový příspěvek

Další změnou je i přiznání rizikového příspěvku civilním zaměstnancům, kteří jsou vysláni na zahraniční operace, a to ve výši 700 až 3500 korun denně podle míry rizika. Ministerstvo obrany to má stát asi 1,2 milionu korun ročně.
Třetí novela se týká pravidel výkupu pozemků pro stavbu silnic. Nově se zavádí pevné ceny místo maximálních limitů pro výkup pozemků kvůli stavbě dálnic a jiné infrastruktury. Změna pravidel začne platit do tří měsíců.

Jednotné ceny

Cílem novely je urychlit přípravu dopravních staveb, které brzdí snaha majitelů pozemků domoci se co nejvýhodnější ceny. Nově by pro ně měli podle zastánců novely platit stejné podmínky a stát by měl v porovnání se současným stavem ušetřit.

Dosavadní maximální limity cen pro výkup pozemků se mají změnit v pevně stanovené ceny. U jiných než stavebních pozemků, tedy u polí nebo lesů, se sníží koeficient z dosavadních 16 na polovinu. Jejich cena se tedy stanoví tak, že se odhadní cena vynásobí osmi. U stavebních pozemků se má odhadní cena vynásobit koeficientem 1,15 a bude to rovněž pevná cena místo dosavadního maximálního limitu.

Témata: Zeman, Miloš | zákony

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky