Falešný kominík podvedl stovky lidí. Nejste to i vy?

Několik měsíců obcházel falešný kominík domácnosti v Ústeckém a Středočeském kraji. Okradl stovky zákazníků a způsobil celkovou škodu přes půl milionu korun.

Komín, ilustrační fotografie
reklama

Falešný kominík se zaměřil hlavně na důchodce. U některých kontroly a revize komínů opravdu udělal. Na jiné odborné práce jen vybral zálohy a pak zmizel. Jako v případě Stanislavy Žitníkové ze Žatce - provedl revizi a slíbil jí zateplit komín, na nákup materiálu si od ní vzal 5 tisíc korun. "Pán se projevoval velice slušně, inteligentně, byl příjemnej, ochotnej. Od té doby se ale neozval," popisuje chování falešného podvodníka Stanislava Žitníková.

Podobnou zkušenost má i další žena. Jako zálohu za vyvložkování komína dala muži 21 tisíc, pak už ale nezvedal telefon. "Měl to dobře vymyšlený teda, ale jako já jsem v šoku a nevím sama, co si o tomhle mám myslet," popisuje další okradená zákaznice Veronika Lhotská.

Podle kriminalistů takto muž, který se nedávno vrátil z vězení, "podnikal" několik měsíců. Na padělaný výuční list získal list živnostenský. Okradl více než tři stovky zákazníků, u poloviny ale žádnou práci nikdy neprovedl. Dohromady okradl lidi o 650 tisíc. "Ten počet určitě nebude konečný, jak sami víme. A v současné době se to i ukazuje, těch lidí bude daleko více," odhaduje kriminalista Martin Nýdrle.

Profesionální sdružení kominíků radí, aby si lidé kominíka vždy prověřili na jejich stránkách. Pokud tam jeho jméno nenajdou, měli by být opatrní. "Za služby rozhodně neplaťte předem a ujistěte se, že kontrola spalinové cesty probíhá alespoň 20 minut," důrazně doporučuje mluvčí Společenství kominíků ČR Petr Dušek. Falešnému kominíkovi v případě uznání viny hrozí 2 až 8 let vězení.

Témata: kominíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky