Když zemřete bez potomků, i s náhrobkem propadnete státu

Desítky náhrobků lidí, kteří zemřeli a nemají žádné dědice, propadají státu a ten je prodá každému, kdo o ně projeví zájem. Co se s náhrobky, které mohou být na místech rodinných hrobů zaplacených na roky dopředu, potom děje, už nikoho nezajímá. V poslanecké sněmovně se teď ale bude projednávat novela zákona, která by takový prodej omezila.

Hřbitov, ilustrační fotografie
reklama

Jeden z náhrobků, které v současnosti stát draží, se nachází také na hřbitově v pražských Strašnicích. Zájemce o něj bude muset zaplatit necelých sedm a půl tisíce korun. Podobných případů jsou desítky. Když zemře člověk bez dědice, propadá veškerý jeho majetek okamžitě státu. A to se týká i pomníku na pronajatém hrobě.

Bez dědiců zemřela například paní Cecílie Hamrová, kterou pohřbili na ústředním hřbitově v Jihlavě. Stát pak její pomník z hrobu prodal za pět tisíc korun. Stát kámen nejdřív nabízí obci, potom církvi. Ale když o něj nikdo nemá zájem, jde do dražby.

"Výběrové řízení je až na posledním místě, kdy už opravdu například obec nemá o tento náhrobek zájem," vysvětlil mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka.

Jenže už samotný fakt, že se takto osiřelé náhrobky prodávají vadí TOP 09. Ta proto připravila změnu zákona. "Ten náhrobek, když tam někdo bude uložen do hrobu, nebude možné z tohoto místa odstranit minimálně po dobu deseti let a pokud propadne státu, tak nemůže jednak být odstraněn a také znehodnocen například na suťový materiál," představuje návrh poslankyně Jitka Chalánková z TOP 09.

TOP 09 chce novelu zákona, který by prodej náhrobků bez dědiců omezoval, ve sněmovně projednat, tak aby o ní hlasovali poslanci co nejdříve.

Témata: hřbitov | dědictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky