Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Směšný a trapný Babiš. Nechce přistěhovalce? Tak ať táhne na Slovensko, rozjel se teolog

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Ministr financí Andrej Babiš v rozhovoru pro deník Právo uvedl, že Česká republika nemůže přijmout žádné uprchlíky z Blízkého východu. Ještě v září ale mluvil o tom, že by migranti mohli zaplnit prázdná pracovní místa. Není to přitom jediné téma, na které předseda hnutí ANO radikálně změnil názor.

„Situace se dnes zásadně změnila. Nemáme povinnost a podle mě v této chvíli ani nemůžeme vůbec nikoho přijímat. Odpovědností politiků je v prvé řadě zaručit bezpečnost našim občanům a až pak uvažovat o případné solidaritě s uprchlíky," uvedl Babiš mimo jiné v rozhovoru.

„Ministr Babiš, jak dnes čtu, se vyslovil proti přistěhovalcům. Tak ať táhne na Slovensko," rýpnul si do něj religionista, teolog a vysokoškolský pedagog Ivan Štampach. „Jeho výrok mi připadá stejně trapný a směšný, jako když se Tomio Okamura projevuje rasisticky. Myslím, že se na to musí reagovat," dodal.

Ke svém výroku přidal i výmluvný obrázek, na kterém vedle Babiše stojí pražská primátorka Adriana Krnáčová. Obrázek je doplněn nápisem „Stop vládě imigrantů". S jeho názorem zřejmě souhlasí i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová (ČSSD), která jeho status na Facebooku označila jako "to se mi líbí".

Babiš je v posledních dnech terčem kritiky, kterou nešetří ani jeho koaliční partneři. „Naše země podle svých možností a kapacit poskytovala, poskytuje a bude poskytovat azyl těm, kdo utíkají před válkou a pronásledováním a požádají nás o pomoc," reagoval na jeho slova pro Právo premiér Bohuslav Sobotka.

Podobně to vidí i šéf lidovců. „Považuji za naprostý přešlap sdělovat veřejnosti od prvního místopředsedy vlády, že nemáme dodržovat národní i mezinárodní právo. Že máme porušovat Ženevské konvence a páchat tím zločiny proti lidskosti. To se v civilizované zemi opravdu nestává," dodal Pavel Bělobrádek. „Katastrofální je Babišova formulace, že 'nemáme povinnost... vůbec nikoho přijímat'. To je mimo ústavu," dodal na Twitteru Bělobrádek.

 

//

Zakládáme rubriku "nechápeme", anebo jak tyto jeho postoje nazvat?

Zveřejnil(a) Řekněte ANO ne dne 18. leden 2016

Kritici ministrovi financí vyčítají také jeho postoj k armádě a jejímu financování. Zatímco při debatách o rozpočtu Babiš rozpočet rezortu obrany příliš navyšovat nechtěl, teď mluví o nutnosti intenzivního zbrojení.

Témata:  Andrej Babiš

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy