Směšný a trapný Babiš. Nechce přistěhovalce? Tak ať táhne na Slovensko, rozjel se teolog

Ministr financí Andrej Babiš v rozhovoru pro deník Právo uvedl, že Česká republika nemůže přijmout žádné uprchlíky z Blízkého východu. Ještě v září ale mluvil o tom, že by migranti mohli zaplnit prázdná pracovní místa. Není to přitom jediné téma, na které předseda hnutí ANO radikálně změnil názor.

Andrej Babiš
reklama

„Situace se dnes zásadně změnila. Nemáme povinnost a podle mě v této chvíli ani nemůžeme vůbec nikoho přijímat. Odpovědností politiků je v prvé řadě zaručit bezpečnost našim občanům a až pak uvažovat o případné solidaritě s uprchlíky," uvedl Babiš mimo jiné v rozhovoru.

„Ministr Babiš, jak dnes čtu, se vyslovil proti přistěhovalcům. Tak ať táhne na Slovensko," rýpnul si do něj religionista, teolog a vysokoškolský pedagog Ivan Štampach. „Jeho výrok mi připadá stejně trapný a směšný, jako když se Tomio Okamura projevuje rasisticky. Myslím, že se na to musí reagovat," dodal.

Ke svém výroku přidal i výmluvný obrázek, na kterém vedle Babiše stojí pražská primátorka Adriana Krnáčová. Obrázek je doplněn nápisem „Stop vládě imigrantů". S jeho názorem zřejmě souhlasí i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová (ČSSD), která jeho status na Facebooku označila jako "to se mi líbí".

Babiš je v posledních dnech terčem kritiky, kterou nešetří ani jeho koaliční partneři. „Naše země podle svých možností a kapacit poskytovala, poskytuje a bude poskytovat azyl těm, kdo utíkají před válkou a pronásledováním a požádají nás o pomoc," reagoval na jeho slova pro Právo premiér Bohuslav Sobotka.

Podobně to vidí i šéf lidovců. „Považuji za naprostý přešlap sdělovat veřejnosti od prvního místopředsedy vlády, že nemáme dodržovat národní i mezinárodní právo. Že máme porušovat Ženevské konvence a páchat tím zločiny proti lidskosti. To se v civilizované zemi opravdu nestává," dodal Pavel Bělobrádek. „Katastrofální je Babišova formulace, že 'nemáme povinnost... vůbec nikoho přijímat'. To je mimo ústavu," dodal na Twitteru Bělobrádek.

 

Zakládáme rubriku "nechápeme", anebo jak tyto jeho postoje nazvat?

Zveřejnil(a) Řekněte ANO ne dne 18. leden 2016

Kritici ministrovi financí vyčítají také jeho postoj k armádě a jejímu financování. Zatímco při debatách o rozpočtu Babiš rozpočet rezortu obrany příliš navyšovat nechtěl, teď mluví o nutnosti intenzivního zbrojení.

Témata: Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky