Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nemůžeme být vystaveni násilí ve vlastní zemi, varuje politička

Přijímání uprchlíků do Evropy
Přijímání uprchlíků do Evropy
Foto: Tomáš Zdechovský

Přelom starého a nového roku s sebou přináší rekapitulaci toho, co se událo, i předsevzetí do budoucna. Mělo by tomu tak být i v otázce migrační krize. Pokud nepřejdou politici od summitů a silných slov k rázným a jasným činům, tak může být mezníkem skokové a nebezpečné radikalizace v Evropě, varuje poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

Váhalová poukazuje na silvestrovské dění nejen v Německu, ale i ve Švédsku, Rakousku a dalších zemích. Ty podle ní v plné síle ukázaly bezradnost policie, mlčení médií, zaskočené politiky a vyděšené občany. „Strach je špatný rádce, a pokud evropští politici nebudou skutečně odpovědně a společně řešit migrační krizi a její příčiny, tak je důsledky jejich 'nekonání' smetou do propadliště dějin," varuje sociálně demokratická poslankyně.

Připomíná, že existuje celá řada kospiračních teorií, které mluví o organizovanosti migračních vln i černých scénářů týkajících se toho, co to bude znamenat pro Evropu. „Ať už jsou organizované či nikoliv, jedno je jisté - a to, že některé země EU tuto situaci hrubě podcenily. Incidenty a trestné činy, kterých se dopustili někteří přistěhovalci a bohužel i žadatelé o azyl budou mít zásadní vliv na vztah občanů Evropské unie k migrantům. Mohou zhoršit také vztahy mezi politiky členských zemí a  lze  předpokládat zhoršení celkové atmosféry v evropské společnosti s dopadem na důvěru občanů v politiky a státní moc," píše Váhalová na stránkách své strany.

Pokud někdo příchází žádat o pomoc, nemůže se podle ní dopouštět trestných činů. „Není přípustné, aby byli občané Evropské unie vystaveni násilí ve svých vlastních zemích a daní za jejich solidaritu byl strach. Není možné bez jakýchkoliv pravidel říkat, přijeďte, jste všichni vítáni a pak zaskočeni svolávat summity a řešit otázky zda jsou přicházející schopni a ochotni ctít zákony naší země, zda jsou schopni a ochotni změnit svůj historický postoj k ženám, zda jsou schopni a ochotni integrovat se do kulturního a společenského prostředí Evropy," myslí si politička.

Přestože prý nemá v ládce pojem „kolektivní vina", v tomto případě je to trošku jinak. „Jen z 23 vyšetřovaných v Kolíně nad Rýnem bylo 10 žadatelů o azyl a 7 nelegálních migrantů.  V Německu bylo podáno více než 550 trestních oznámení, kdy pachatele bude velmi složité identifikovat. Není možné tolerovat ohrožení bezpečnosti  vlastních občanů radikalismem v jakékoliv podobě." uvádí Váhalová.

Podobní incidenty podle ní prostě není možné tolerovat, ani je omlouvat, zlehčovat nebo zametat pod koberec. „Kdo páchá trestný čin, musí být potrestán. V případě přistěhovalců a migrantů vypovězením z Evropské unie. Současně je třeba také zastavit nekontrolovatelnou vlnu migrace, která ohrožuje evropské standardy a nebezpečně radikalizuje celou evropskou společnost," říká rázně poslankyně ČSSD.

Témata:  ČSSD uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy