Druhá země na světě zakázala cigarety. Kde si nezakouříte?

Už druhá země na světě zakázala prodej cigaret. Ve středoasijském Turkmenistánu, kde vládne diktátor Gurbanguli Berdymuhamedov, si už nezapálíte. Cigarety jsou tu od nynějška na indexu vedle drog.

Ilustrační fotografie
reklama

Zákaz prodeje cigaret v Turkmenistánu není žádným překvapením. Gurbanguli Berdymuhamedov, diktátor pouštní země, proti nim vystupuje dlouhodobě. V roce 2014 ho za protikuřácké tažení dokonce ocenila Světová zdravotnická organizace (WHO). 

Cigarety se v Turkmenistánu dají sehnat už jen na černém trhu a prodávají se po kusech. Zákaz zvedl jejich cenu dvojnásobně a kuřáci si za svou vášeň zaplatí zhruba čtrnáct korun - ovšem nikoli za krabičku, ale za kus.

Zákaz přišel po sérii předchozích opatření, jako byla zákaz kouření na veřejných místech a zákaz tabákové reklamy. Teď na kontrolu zákazu prodeje cigaret bude dohlížet tzv. Služba pro ochranu zdraví společnosti.

Inspektoři služby už prošli ulice hlavního města Ašgabatu a prodejcům, kteří jim nabídli "podpultové" cigarety, uložili vysoké pokuty.

Vůbec první zemí, která se takhle striktně postavila tabáku, je Bhútán, vnitrozemský stát v jižní Asii. Je tu nejen zakázán prodej cigaret, ale i kouření.

Témata: kouření | Cigarety

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky