Experti odhalili nejbezpečnější aerolinky. České tam nejsou

I když je letecká doprava obecně považována za nejbezpečnější způsob přepravy z bodu A do bodu B, jsou pochopitelně mezi aerolinkami rozdíly. Které jsou na pomyslné špici?

Ilustrační fotografie
reklama

Nejbezpečnější aerolinky vyhlásil specializovaný portál airlineratings.com, který sleduje aktivitu 407 leteckých společností z celého světa, ČSA nevyjímaje.

Experti portálu sestavili dva samostatné žebříčky - delší pro klasické aerolinky a kratší pro nízkonákladové přepravce. České aerolinie se do TOP 20 nej leteckých společností nevešly.

Přehled ZDE.

Přesto je v žebříčku více leteckých společností, se kterými přicházejí čeští pasažéři cestující z Prahy do styku - v přehledu totiž nechybí například Emirates, Lufthansa nebo KLM.

Zato z deseti nejbezpečnějších nízkonákladových aerolinek létá do Prahy jen jediná společnost - irská Aer Lingus. Portál hodnotil spoustu kritérií - počet mimořádných událostí, dochvilnost letů a samozřejmě také případný počet mrtvých při leteckých nehodách.

Portál připomíná, že loňskou statistiku poznamenaly některé děsivé události - například zničení letadla psychicky narušeným pilotem Andreasem Lubitzem ve francouzských Alpách nebo exploze ruského letounu nad Sinajským poloostrovem.

I přesto zahynulo za celý rok v letadlech dohromady pouze 560 lidí, což je při 34 milionech letů a 3,6 miliardy přepravených pasažérů opravdu úctyhodná statistika.

Témata: letectví | letadla

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky