Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo podpoří vznik mikrojeslí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Čeští rodiče dlouhodobě pociťují nedostatek zařízení, která poskytují péči o nejmenší děti, případně jejich dostupnost. Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR se snaží tuto situaci postupně zlepšovat. Po úspěšné výzvě ke vzniku a provozu dětských skupin nyní v rámci Operačního programu Zaměstnanost vyhlašuje dvě výzvy, které podpoří vznik tzv. mikrojeslí.

Mikrojesle jsou koncipovány jako veřejná služba péče o děti, která nabízí pravidelnou profesionální péči o děti od šesti měsíců do čtyř let v  kolektivu maximálně čtyř dětí, a to pět dní v týdnu minimálně osm hodin denně. „Ze zahraničních zkušeností, kde obdobná zařízení fungují již řadu let, vyplývá, že služby poskytující péči o nejmenší děti by měly být dostupné všem zájemcům, tedy jako veřejná služba. Soukromá zařízení jsou totiž pro řadu rodičů finančně nedostupná,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Výzvy č. 126 a 127 „Pilotní ověření péče o nejmenší děti v mikrojeslích“, vyhlášené v rámci Operačního programu Zaměstnanost, umožňují obcím, organizacím zřízeným obcemi či neziskovým organizacím získat finanční podporu na vybudování a provoz mikrojeslí. Finanční prostředky lze využít i na vzdělávání, ve které lze mj. získat profesní kvalifikaci Chůva pro děti do zahájení povinné školní docházky.

Cílem je pilotně ověřit nový systém služeb, které poskytují péči o předškolní děti, zajistit průběžné vzdělávání chův pro tato zařízení a zjistit možnosti zavedení tzv. garance místa v předškolních zařízeních pro děti od jednoho roku věku a zájem o tuto službu. V případě, že se systém osvědčí, budou připraveny příslušné legislativní změny.

„Prvním krokem pro podporu rodin bylo prosazení zákona o dětských skupinách. Některé obce, především v okolí velkých měst, mají problémy s nabídkou dostatečného množství předškolních zařízení. Snažíme se tento problém vyřešit a pomoci tak rodičům malých dětí lépe sladit rodinný a pracovní život,“ dodala ministryně. Projekty na vznik a provoz mikrojeslí by měly být realizovány buď přímo obcí, nebo ve spolupráci s obcí. Příjemci finanční podpory budou úzce spolupracovat s Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR, které nabídne komplexní poradenství a podporu, účast na workshopech, konferencích apod.

Hlásit se mohou zájemci z celé České republiky. Jedna výzva, na kterou je vyčleněno 40 milionů korun, je určena pro Prahu, druhá pro žadatele z regionů. Pro ně je připraveno celkem 100 milionů korun. Žádosti o podporu je možné předkládat prostřednictvím monitorovacího systému MS2014+ od 16. května do 6. června 2016. Žadatelé tak mají poměrně dlouhou dobu na přípravu projektových záměrů. MPSV poskytne všem vážným zájemcům při přípravě projektových žádostí konzultace a technickou podporu. Podrobné informace k výzvám najdete na webových stránkách Evropského sociálního fondu pod záložkou Výzvy.

Témata:  Ministerstvo práce a sociálních věcí děti

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy