Ministerstvo podpoří vznik mikrojeslí

Čeští rodiče dlouhodobě pociťují nedostatek zařízení, která poskytují péči o nejmenší děti, případně jejich dostupnost. Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR se snaží tuto situaci postupně zlepšovat. Po úspěšné výzvě ke vzniku a provozu dětských skupin nyní v rámci Operačního programu Zaměstnanost vyhlašuje dvě výzvy, které podpoří vznik tzv. mikrojeslí.

Ilustrační fotografie
reklama

Mikrojesle jsou koncipovány jako veřejná služba péče o děti, která nabízí pravidelnou profesionální péči o děti od šesti měsíců do čtyř let v  kolektivu maximálně čtyř dětí, a to pět dní v týdnu minimálně osm hodin denně. „Ze zahraničních zkušeností, kde obdobná zařízení fungují již řadu let, vyplývá, že služby poskytující péči o nejmenší děti by měly být dostupné všem zájemcům, tedy jako veřejná služba. Soukromá zařízení jsou totiž pro řadu rodičů finančně nedostupná,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Výzvy č. 126 a 127 „Pilotní ověření péče o nejmenší děti v mikrojeslích“, vyhlášené v rámci Operačního programu Zaměstnanost, umožňují obcím, organizacím zřízeným obcemi či neziskovým organizacím získat finanční podporu na vybudování a provoz mikrojeslí. Finanční prostředky lze využít i na vzdělávání, ve které lze mj. získat profesní kvalifikaci Chůva pro děti do zahájení povinné školní docházky.

Cílem je pilotně ověřit nový systém služeb, které poskytují péči o předškolní děti, zajistit průběžné vzdělávání chův pro tato zařízení a zjistit možnosti zavedení tzv. garance místa v předškolních zařízeních pro děti od jednoho roku věku a zájem o tuto službu. V případě, že se systém osvědčí, budou připraveny příslušné legislativní změny.

„Prvním krokem pro podporu rodin bylo prosazení zákona o dětských skupinách. Některé obce, především v okolí velkých měst, mají problémy s nabídkou dostatečného množství předškolních zařízení. Snažíme se tento problém vyřešit a pomoci tak rodičům malých dětí lépe sladit rodinný a pracovní život,“ dodala ministryně. Projekty na vznik a provoz mikrojeslí by měly být realizovány buď přímo obcí, nebo ve spolupráci s obcí. Příjemci finanční podpory budou úzce spolupracovat s Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR, které nabídne komplexní poradenství a podporu, účast na workshopech, konferencích apod.

Hlásit se mohou zájemci z celé České republiky. Jedna výzva, na kterou je vyčleněno 40 milionů korun, je určena pro Prahu, druhá pro žadatele z regionů. Pro ně je připraveno celkem 100 milionů korun. Žádosti o podporu je možné předkládat prostřednictvím monitorovacího systému MS2014+ od 16. května do 6. června 2016. Žadatelé tak mají poměrně dlouhou dobu na přípravu projektových záměrů. MPSV poskytne všem vážným zájemcům při přípravě projektových žádostí konzultace a technickou podporu. Podrobné informace k výzvám najdete na webových stránkách Evropského sociálního fondu pod záložkou Výzvy.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky