Částečná prohibice v Česku? Střízlivé lidi nechceme, tvrdí politici. Pít, kouřit a umírat...

V Česku stále více stoupá spotřeba alkoholu a ministr financí Andrej Babiš navrhuje vyhlásit v naší zemi částečnou prohibici. Podle politiků ale vystřízlivění národa rozhodně není v jejich zájmu.

Ilustrační fotografie
reklama

Poslanec Martin Komárek (ANO) tvrdí, že prohibice by určitě byla přínosná. "My politici jsme si alkohol ve Sněmovně už zakázali, ale pak jsme zjistili, že lid pije vesele dál. A protože mu to závidíme, tak mu to chceme zatrhnout," podotkl v pořadu Pro a proti na Českém rozhlase s tím, že takový zákon ale podle něj nemá šanci projít.

"Když jsme zakazovali alkohol ve Sněmovně, řekli jsme si: poslanec by měl být jako normální člověk, a přestali jsme pít ve Sněmovně. Leč normální lidé se tomu nepřizpůsobili, tak teď říkáme: normální člověk má být jako poslanec. To znamená: doma může pít jak chce, ale v restauraci ne," dodal.

"Dovedete si představit, co by to znamenalo pro pověst našeho národa v zahraničí? Jedním z mála prvenství, kterým se ve světě pyšníme, je spotřeba piva na jednoho obyvatele. Zase bychom nebyli v ničem první... Navíc, vzorný daňový poplatník pije, kouří a umírá na hranici důchodového věku," reaguje poslanec TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík.

"Prohibici určitě ne, a není to ani v zájmu samotného předkladatele zákona. A vystřízlivění národa rozhodně není v zájmu nikoho z nás politiků," dodal Gazdík.

Témata: alkohol | politici

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky