Body, na které řidiče úřady neupozornily, neplatí?

Přelomový verdikt Nejvyššího správního soudu možná spustí lavinu žalob. Soud totiž uznal, že řidiči by měli být o udělení trestných bodů informováni. Ti teď dostali do rukou zbraň, kterou se mohou bránit proti odebrání řidičských průkazů.

Ilustrační fotografie
reklama

Verdikt má na svědomí jeden řidič z Českobudějovicka. Posledním přestupkem, kterým překročil hranici 12 bodů, bylo telefonování za jízdy. Dva body, které za tento přestupek dostal, znamenaly, že musel odevzdat řidičský průkaz. Motorista se ale bránil u soudu a ten mu dal za pravdu.

Podle verdiktu Nejvyššího správního soudu by měli být řidiči o udělení bodů informováni. Dnes jim přijde doporučený dopis jen ve chvíli, kdy jim již úřady chtějí odebrat řidičský průkaz. Podle MF Dnes se řidič z Budějovic se bránil právě tím, že nevěděl, že se již blíží k dvanáctibodové hranici.

Právníci, které MF Dnes oslovila, potvrdili, že se právníci této kličky zřejmě pokusí využít, aby zvrátili rozhodnutí o odebrání řidičského průkazu.

Úředníci se brání, že řidiči jsou na trest již nyní upozorňováni. Buďto přímo policistou při spáchání přestupku, nebo následně doporučeným dopisem, pokud se jejich případ projednává ve správním řízení. Advokát Josef Biňovec, kterého MF Dnes oslovila, ale vysvětluje, že teoreticky může vzniknout situace, kdy jsou řidiči uděleny body, aniž by se o tom dozvěděl.

Může se totiž stát, že policista řekne řidiči, že mu žádné body neudělí. Přesto se v kartě řidiče trestné body objeví. O jejich udělení totiž nerozhoduje policista, ale správní úřad. Kolik má řidič na svém kontě bodů, se dozví jen tehdy, požádá-li o výpis z karty řidiče. Ten ale musí zaplatit.

Úředníci se ale obávají, že pokud je soud zahrne novou administrativou, nebudou stíhat řidiče s oznámením o každém udělení bodů obesílat. Už nyní si úředníci stěžují, že sotva stíhají přestupky zapisovat a body udělovat. Na další administrativu prý nejsou připraveni. Ministerstvo se tak snaží najít kompromis. Například, že by řidiče varovalo po dosažení určitého počtu bodů.  

Témata: auta | soudy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky