Předpověď pro rok 2016: Události, které ovlivní svět

Co nás čeká v roce 2016? Podle každoroční analýzy zpravodajské agentury Stratfor nic dobrého. Rok 2016 prý bude velmi zneklidňující. Mezi tím nejdůležitějším uvádí spor Spojených států s Ruskem, jejichž vztahy jsou na bodu mrazu, vzestup nacionalismu v Evropě, klesající cenu ropy a dalších komodit, pokles čínského konzumu a odhodlanost zemí po celém světě zvýšit vojenské akce proti Islámskému státu. Navíc připomíná, že všechny tyto fenomény jsou vzájemně propletené a způsob, jakým k nim svět přistoupí, ovlivní i rok 2017.

Ilustrační fotografie
reklama

Příští rok se Turecko pravděpodobně zapojí do bojů v severní Sýrii, zatímco se bude snažit zvýšit svůj vliv v Iráku. Turecko nejenže půjde proti Islámskému státu (IS), bude se ale také snažit udržet v šachu kurskou expanzi. V sázce toho bude pro Turecko hodně, protože se postaví proti svým odvěkým rivalům, Rusku a Íránu.

Poslední věcí, kterou by však Rusko chtělo, je konfrontace s Tureckem, jež stráží Černé a Středozemní moře, jenže střet je podle agentury Stratfor nevyhnutelný. Rusko zvyšuje svoji přítomnost na bojištích v Sýrii, jenže IS není jediným cílem v ruském plánu.

Pokusí se donutit Spojené státy ke kompromisu, který by zpomalil postup amerického vlivu v zemích bývalého sovětského prostoru. Spojené státy budou ochotny vyjednávat ohledně taktiky, ale takovou páku Moskvě neposkytnou. Amerika bude raději hledat evropské spojence, které jim na fronte společně s Ruskem pomohou.

Agentura Stratfor dále předpovídá, že díky zvýšenému vojenskému úsilí proti IS se dočkáme poškození jádra skupiny, nicméně letos se chalífát porazit nepodaří. Nedostatek pozemních jednotek navíc kampaň proti IS bude jen na překážku.

Čím více budou slábnout konvenční metody IS, tím aktivněji se bude skupina snažit směřovat svoje teroristické útoky mimo Střední východ, aby zachovala svoji váhu. A to bude hnací silou pro ostatní skupiny jako al Kajda, které se budou snažit držet krok.

Hrozba džihádistů pak bude podporovat islamofobii na Západě a urychlí fragmentaci Evropy, tvrdí dále analýza. Hraniční kontroly a volání po zachování národní identity zničí princip Evropské unie o volnosti pohybu. Zavření hranic zapříčiní zastavení migrantů na západním Balkáně, kde je už nyní silné etnické a náboženské napětí.

Pro Evropu jsou ale nejdůležitější události ve Francii a Německu. V obou zemích budou probíhat přípravy na volby v roce 2017 a v současnosti je u nich na vzestupu nacionalismus a skepse k EU. Německo časem bude přímočařejší a méně ochotné ke kompromisům ohledně integrace EU.

Francouzsko-německé vztahy podle agentury v roce 2016 utrpí kvůli vzrůstajícím rozdílům mezi zájmy Paříže i Berlína. Německo se postaví proti návrhu Francie ohledně prohloubení integrace na kontinentu (obzvláště mezi zeměmi Eurozóny) a zvýšení výdajů. Pro Paříž i Berlín bude čím dál těžší najít společnou řeč na téma ochrana EU.

Stratfor uvádí, že německá kancléřka Merkelová bude muset čelit čím dál většímu tlaku, jak se budou zvětšovat rozdíly mezi konzervativci a progresivními členy její koalice. Březnové regionální volby budou testem oblíbenosti jak pro Merkelovou, tak pro její křesťanskodemokratickou stranu CDU (Christlich Demokratische Union Deutschlands).

Řecko bude mít i nadále problémy. Předseda vlády Alexis Tsipras se v zemi potýká s politickou křehkostí a sociálním neklidem. Řecká ekonomika má před sebou další rok zanedbatelného růstu a extrémně vysoké nezaměstnanosti, což povede k dalším protestům a častým konfliktům ve vládě. Podle agentury není možné vyloučit ani kolaps vlády, protože Tsipras má v parlamentu jen těsnou většinu.

Jižní Evropa se zase potýká s politickou nestabilitou. V Portugalsku hrozí předčasné volby, protože koalice levicových stran má problémy udržet se u moci, Španělsko se zase bude snažit vytvořit stabilní vládu po volbách z 20. prosince. Itálie se bude snažit najít rovnováhu mezi ekonomickými reformami a zvýšením veřejných výdajů. Jednou z největších výzev bude vytvoření nové důchodové reformy.

Rok 2016 by měl snad také zodpovědět otázku, zdali Velká Británie zůstane členem Evropské unie či nikoliv. Referendum by se mělo uskutečnit na konci roku. Očekává se, že Londýn přijde s různými návrhy pro reformy EU. Dle Stratforu se proti nim postaví hlavně země střední a východní Evropy, které budou bránit zákony, jež jim umožňují chránit země mimo Eurozónu před některými rozhodnutími.

Agentura odhaduje, že migrační krize bude pokračovat ve svém cyklickém režimu – na začátku roku se kvůli nízkým teplotám a špatnému počasí migrace lidí do Evropy sníží. S příchodem léta dojde opětovně k nárůstu, ale v roce 2016 dojde v Evropě ke změně.

Země podél tzv. balkánských tras budou k migrantům méně tolerantní a zvýší se počet hraničních kontrol. Dojde také k omezení Schengenského prostoru – buď bude svoboda pohybu omezenější, nebo ho některé země opustí.

Ceny ropy budou mít na problémy v Evropě zklidňující účinek. Íránská ropa na trhu v první polovině roku vykompenzuje pokles v americké produkci. Ani Čína cenám komodit nijak neuleví. Nárůst spotřeby se zpomalí kvůli problémům s implementací reforem a neshodám mezi nejvyššími představiteli politické strany. I přes to dokáže sebrat dost ekonomické síly, aby konkurovala americkému vlivu v jihozápadní Asii.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky