Novinky na silnicích: Od 1. ledna čekají na řidiče tyto změny

Rok 2016 přináší mnoho změn a velké množství jich čeká i na řidiče. Podívejte se na novinky.

Ilustrační fotografie
reklama

Řidiče čeká od příštího roku mnoho zásadních změn. Například možnost si vybrat vlastní registrační značku, některé úseky dálnic budou zase nově bez poplatku. Podívejte se na všechny změny: 

"Nové“ dálnice a zvýšení rychlosti

Dálniční síť se v roce 2016 rozroste o 450 km nových dálnic. Ty ale vzniknou jen na papíře, neboť dojde k přeznačení stávajících silnic pro motorová vozidla na dálnice. Zároveň dojde ke zvýšení rychlostního limitu vybraných silnic první třídy, kde bude možné jezdit místo 90 km/h až 110 km/h. Budou to především takové úseky, kde jsou dva jízdní pruhy každým směrem oddělené centrálními svodidly. O zvýšení rychlostního limitu ale rozhodne příslušný kraj.

Jiné dálniční známky

V souvislosti s dálnicemi budou i nové dálniční známky, které mají kromě jiné barvy také jiný tvar. Má se tím především celníkům a policii zjednodušit rychlé rozlišení známky s omezenou platností. Ceny známek se nemění, roční kupón opět stojí 1500 korun. Novinkou má být také vyjmutí některých úseků dálnic z poplatku, ale důležitého pražského okruhu se to bohužel netýká.

Značka na přání

"Zajímavostí bude možnost požádat na úřadě o registrační značku na přání,“ říká Tomáš Svoboda, ředitel služeb Auto ESA. Má to ale jistá omezení, například nebude možné používat některé zkratky, hanlivé výrazy a značka bude muset obsahovat aspoň jedno číslo. Nakonec bude na vůli úředníka, zda značku schválí nebo ne. Za jednu tabulku se bude platit poplatek 5000 korun, na automobil tak zaplatíte minimálně 10 000 korun.

Přihlášení vozu kdekoli

Po komplikacích s převodem vozidla a novým registrem chystá ministerstvo dopravy změnu, která umožní přihlásit a odhlásit vozidlo kdekoli, ne jen na úřadě v místě bydliště prodávajícího. "Pořád ale budete muset na úřad obce s rozšířenou působností a opět na něj budou muset prodávající a kupující společně, pokud nemají notářsky ověřenou plnou moc,“ připomíná Svoboda z Auto ESA.

Nízkoemisní zóna v Praze

Pokud máte vozidlo, které plní emisní normu Euro 2 a horší, ještě se do centra Prahy dostanete. „Magistrát sice schválil zavedení nízkoemisní zóny od roku 2016, ale její faktická účinnost je až od roku 2017,“ vysvětluje Tomáš Svoboda z Auto ESA. 

Ulice pro cyklisty

Zajímavostí je chystaný návrh, který má zavést jakousi cyklistickou ulici, kde bude platit absolutní přednost cyklistů a rychlostní limit 20 km/h. Jelikož nebude smět řidič vozidla cyklisty ani omezit, bude zřejmě docházet ke kuriózním a často asi i vyhroceným situacím.


Nové dopravní značky

S novými dálnicemi a ulicemi se chystají i nové dopravní značky. To je i součástí programu sjednocujícího značení po celé Evropě. Například budeme častěji vídat značku označující nízkoemisní zónu, přibudou nové výstražné značky a také značky informující o vyjíždění vozidel hromadné doprahy z vyhrazeného pruhu. Nově se objeví také značka nabádající k dodržování bezpečného odstupu od vozidla vpředu například na dálnici.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky