Důchodci do práce? Poslanci něco chystají

Podvýbor pro sociálně pojistné systémy a důchodovou reformu minulý týden diskutoval o problematice odchodů z aktivního pracovního života do penze. Na webu strany na to upozornila poslankyně za ČSSD Zuzana Kailová.

Ilustrační fotografie
reklama

Poslanci se podle ní seznámili se závěry analýz centra IDEA při akademickém pracovišti CERGE-EI, projektu Národohospodářského ústavu Akademie věd České republiky.

"Podvýbor v rámci přípravy na důchodovou reformu věnuje dlouhodobou pozornost studiím, analýzám a statistickým výhledům v souvislosti s demografickým vývojem společnosti," uvedla.

"Česká populace stárne. Rodí se méně dětí, přitom narůstá dlouhověkost související se zlepšováním zdravotní péče a rostoucí kvalitou sociální péče. Ale i tím, že se o sebe lépe staráme, spousta lidí dnes dbá na zdravý životní styl," dodala Kailová, předsedkyně Podvýboru pro pojistné systémy a důchodovou reformu.

Zatímco v roce 2012 tvořil podíl osob starších 65 let v populaci 16,2%, podle prognóz bude v roce 2050 tvořit třetinu všech obyvatel. V souvislosti s tím se hovoří o zaměstnanosti starších pracovníků.

"Podporuji, aby se změnil pohled společnosti na tyto lidi. Mají nejvíc pracovních zkušeností a jak vyplývá z dat analýzy, poukazování na to, že mají klesající produktivitu práce, horší zdravotní stav a že v podstatě berou práci mladým, to jsou jen mýty," uvedla Kailová.

Témata: důchodci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky