Babiš zřejmě dostane ochranku. Neuvěříte, kolik za ni zaplatíme

Ministr financí Andrej Babiš se cítí ohrožen a žádá policejní ochranku. Na tu sice v tuto chvíli podle usnesení vlády nárok nemá a platí si soukromé bodyguardy, podle serveru Česká justice se to ale může brzy. V takovém případě by pak policejní ochrana pro Babiše přišla daňové poplatníky na miliony korun.

Andrej Babiš
reklama

Babiš před několika dny uvedl, že požádal o policejní ochranku, neboť mu prý jde o život. "Nechci to nějak dramatizovat nebo říkat další podrobnosti. Sice mám soukromé bodyguardy, ale státní ochranka má větší možnosti. Samozřejmě záleží na tom, jestli to příští týden schválí vláda. Pokud ano, mohl bych mít stejný režim jako ministr zahraničí nebo spravedlnosti," řekl Právu.

Na služby Ochranné služby Policie ČR má nyní nárok prezident, šéfové obou komor parlamentu, premiér a ministři vnitra, spravedlnosti a zahraničí. Ministra obrany střeží vojenská policie. Babiš ale žádá změnu a chce, aby se seznam chráněných ústavních činitelů rozšířil.

To se nyní zřejmě stane. Podle serveru Česká justice se ministerstvo vnitra rozhodlo vyjít vstříc žádostem ministra financí o přidělení policejní ochranky a navrhlo vládě novelizaci nařízení vlády o zajišťování bezpečnosti určených ústavních činitelů České republiky, podle které byla dosud ochranka přidělena jen zlomku vládních činitelů. Nově by k nim podle serveru přibyl i ministr financí.

"Člen vlády ve funkci ministra financí je dlouhodobě vystaven ohrožení své osoby, a to zejména s ohledem na činnost kriminálních skupin v kontextu postoje Ministerstva financí k řešení celních a daňových podvodů," cituje server obecné zdůvodnění.

Nelze prý opomenout i skutečnost, že ministru financí je v poslední době stále častěji vyhrožováno likvidací jeho osoby. "Jsou to tedy všechno důvody, které veřejně již nějakou dobu sděluje sám Andrej Babiš, který jako první projevil zájem o přidělení permanentní policejní ochrany," připomíná Česká justice a počítá, na kolik daňové poplatníky ochranka pro Babiše vyjde.

Státní rozpočet zatíží jednorázový výdaj 7,2 milionů korun nákup tří vozů Audi A8. "Útvar pro ochranu ústavních činitelů ochranné služby totiž nedisponuje dostatečným počtem služebních dopravních prostředků k dlouhodobému zajištění bezpečnosti další osoby," cituje server resort vnitra. Roční náklady na ochranku Andreje Babiše jsou pak vyčísleny na 3,8 milionů korun.

Témata: Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky