Na veřejnost unikl tajný dokument týkající se ochrany hranic. Skončí Schengen?

Ve středu unikly na veřejnost dokumenty Evropské unie týkající se možné obnovy vnitřních hranic Evropské unie. Ty by podle materiálu mohly být zavedeny až na dva roky. Současná pravidla to dovolují jen na šest měsíců.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

Návrh lucemburského předsednictví na veřejnost unikl prostřednictvím londýnské skupiny Statewatch zabývající se občanskými svobodami. Podle něj by bylo možné zavést kontroly hranic až na dva roky.

Tato situace by podle serveru Euobserver.com mohla nastat v případě „výjimečných okolností představujících vážnou hrozbu pro veřejný pořádek nebo vnitřní bezpečnost". „Jeden nebo více členských států" by pak měly mít možnost rozhodnout o znovuzavedení hraničních kontrol „na celých hranicích nebo ve vybraných částech".

Server cituje Steva Peerse, odborníka na EU a lidská práva z univerzity v Essexu, podle kterého by návrh mohl být použit i pro celou unii. „Nebude se to možná týkat úplně všech hranic, které by podléhaly kontrolám, ale záměr se v tomto smyslu jeví jako bianko šek," uvedl.

Podle deníku Daily Mail by o záměru měli v pátek jednat v Bruselu ministři vnitra jednotlivých zemí. O návrhu list píše jako o „radikálním plánu, který umožní zemím obnovit kontroly" a jako o „zrušení volného cestovního prostoru".

V souvislosti se Schengenem se také mluví o možném vyřazení Řecka ze systému. Zprávu přinesl list Financial Times, Atény ale informaci dementovaly s tím, že taková otázka ani nebyla nastolena.

Podle serveru Euobserver.com se ale zdá, že tento návrh má jistou podporu mezi evropskými politiky, kteří se domnívají, že Řecko schengenský prostor ohrožuje. V uniklém dokumentu se také píše, že by s severním Řecku měly být spuštěny operace Frontexu, které budou bezodkladně řešit „závažné obtíže se sousedními zeměmi".

Témata: EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky