Do armády chtějí stovky lidí. Máte taky zájem? Čtěte, co musíte umět

Do armády se denně hlásí dvě stě lidí. Počet se znásobil po zveřejnění záměru Ministerstva obrany přijmout do tří let pět tisíc vojáků. Nápor je tak velký, že Generální štáb musel o tři měsíce uspíšit otevření nového rekrutačního střediska v Praze. Jak se do armády dostat?

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
reklama

"Zákonem stanovené podmínky jsou: minimální věk 18 let, občanství České republiky, trestní bezúhonnost. Minimální kvalifikační předpoklad je výuční list," vyjmenovává náčelník rekrutačního střediska Radoslav Korous.

Pak už stačí jen projít fyzickými a lékařskými testy a podepsat vstup do služebního poměru!

Co fyzické testy obnášejí?

Adepti do 30 let: 22 kliků, 8 shybů a uběhnout 2600 metrů za 12 minut.
Adepti do 40 let: 19 kliků, 6 shybů a uběhnout 2400 metrů za 12 minut.
Adepti do 50 let: 13 kliků, 4 shyby a uběhnout 2200 metrů za 12 minut.

Vařečku za samopal přišel hned po otevření nového střediska vyměnit i vyučený kuchař Petr. "Nesnáším vaření, spíš bych chtěl do Afghánistánu," vyprávěl Petr nadšeně.

Například svobodník si měsíčně přijde i s příplatky na více než 22 tisíc korun čistého. Tisícovku měsíčně pak budou pobírat dobrovolníci v tzv. aktivních zálohách. Když však budou povoláni na cvičení, budou mít stejný plat jako profesionální vojáci.

Nové rekrutační středisko v Praze je již desáté v Česku. Jen málokterému se však dostalo tak slavnostního otevření v těsném sousedství generálního štábu! "Do patra půjdou ti zimomřiví, tam bude tepleji. Je tu pořád velké vedro, ale dali nám klimatizaci," vtipkoval ministr obrany Martin Stropnický.

A kdybyste si kariéru u armády na poslední chvíli přece jen rozmysleli, nevadí. Z rekrutačního střediska si odnesete alespoň slušivou čepičku a nafukovací balónek.

Témata: armáda čr

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky