Rady, co dělat při teroristickém útoku

Teroristické útoky v Paříži vyděsily celý svět. Podobně mohou extremisté zaútočit kdekoliv v Evropě a právě toho se lidé děsí. Úřady i odborníci teď popisují, jak by se měl člověk při podobném teroru chovat. Přečtěte si jejich rady.

Ilustrační fotografie
reklama

Lidé, kteří se dostanou do podobné situace, často neví, co mají dělat. Jsou zoufalí kvůli tomu, co se děje, a k tomu navíc zmatení. Bezpečnostní experti proto radí, jak se při takových útocích chovat.

Buďte připraveni

Čím dříve si uvědomíte, co se děje, tím dříve můžete začít situaci řešit. Mnoho přeživších z klubu Bataclan tvrdilo, že nejdříve střelbu považovalo za ohňostroj nebo součást show. Pokud člověk nečeká, že se něco takového může vůbec stát, vysvětlují si situaci čímkoliv jiným.

"Reagujeme na model, který máme v hlavě, a ne přímo na tu událost, což nás dělá extremně zranitelné," uvedl britský psycholog John Leach. Právě těch několik vteřin, než si člověk uvědomí, co se děje, může být pro přežití zásadních. Snažte si při příchodu do restaurace nebo kina zapamatovat, kde jsou únikové východy.

Reagujte co nejrychleji

Statistiky ukazují, že pouze 15 % lidí by dokázalo v nebezpečné situaci zareagovat tak rychle, aby si zachránili život. Drtivá většina (75 %) by byla příliš v šoku, aby se vůbec mohla pohnout. Zbylých 10 % by reagovalo tak, že by se jejich šance na přežití ještě snížily.

Pro lidi je podle psychologů přirozené čekat, až co udělají ostatní. Rychlou reakcí proto můžete pomoct zachránit další životy, lidé se totiž budou řídit vaším vzorem.

Utečte

Útěk je první možností, kterou by měli lidé v podobné situaci zvážit. Pokud existuje bezpečná cesta ven a svým útěkem na sebe zbytečně neupozorníte, udělejte to. Své věci nechce na místě, ale trvejte na tom, aby s vámi šli i ostatní. Někteří mohou být příliš vystrašení, než aby se o útěk pokusili. Několik lidí z Bataclanu uteklo, když teroristé přebíjeli své zbraně. Může to být ale riskantní, vždy proto zvažte všechny možnosti.

Schovejte se

Pokud útěk nepřichází v úvahu, snažte se co nejvíce schovat. Zkuste jít teroristům z cesty a dostat se někam, kde se můžete alespoň částečně ukrýt. Lidé v restauracích při pařížských útocích instinktivně převalili stoly a skryli se za ně. Stůl může být spíše provizorní úkryt, proti střelbě je vhodnější nějaký tvrdší materiál, například betonová zeď.

Lidé v Bataclanu neměli k dispozici žádné stoly ani zdi, za kterými by se mohli ukrýt. Schovali se proto mezi těla obětí a hráli mrtvé, dokud nepřišla pomoc.

V úkrytu nebo jen mezi těly se snažte hýbat co nejméně, teroristé reagují na pohyb velice citlivě. Nemluvte a ztište své mobilní telefony.
 

Bojujte

Existují situace, které lidé přežili, protože byl s nimi nějaký odvážlivec, který se útočníkům postavil. Nesnažte se ale hrát na hrdiny! Proti teroristům by měli zasahovat jen speciálně vycvičení lidé. I kdyby se vám podařilo některého z útočníků odzbrojit, nemusí to znamenat výhru.

Zaprvé: někteří teroristé mají na sobě připevněny výbušniny, které mohou odpálit, případně se prudkým pohybem spustí samy. Zadruhé: útočníci operují většinou ve skupinách a další teroristé budou chtít určitě pomstít smrt svého kolegy.

Podle bezpečnostních expertů je ale důležité být připraven bojovat. Extremisté nechtěli o rukojmích vyjednávat, chtěli je jen zabít. Pokud víte, že budete zastřeleni, motivuje vás to bojovat o svůj život.

Pomáhejte si

Pokud je to možné, je spolupráce nejrychlejším a nejúčinnějším způsobem, jak se ze situace dostat. Pokud to jde, měli by si lidé pomoci navzájem a na útěku se domluvit. Vyhnou se tak třeba tlačenicím u únikových východů, při kterých mohou lidé i zemřít.

Pokud se vám podaří utéct, snažte se i tak pomoci ostatním a kontaktujte alespoň policii a záchrannou službu. Ani venku na sebe ale neupozorňujte, v okolí mohou být další útočníci.

Témata: Policie ČR | terorismus

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky