Francie byla otevřená migrantům. Schwarzenberg se rozepsal o situaci v Paříži

Po útocích v Paříži volají někteří politici po zpřísnění ochrany hranic, omezení přijímání uprchlíků a dalších krocích, které podle nich povedou k větší bezpečnosti v zemích Evropské unie. Další varují před hysterií a nenávistí, kterou se teroristé pokouší zasít mezi lidi. Nesmíme přijmout jejich způsob myšlení, varuje předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Karel Schwarzenberg
reklama

„Celý svět a obzvláště Evropa je otřesena strašnými událostmi v Paříži. Série atentátů na naprosto nevinné lidi, je dalším pokračováním vražedného teroru, který v posledních letech zasáhl celý svět. Naše soustrast patří všem pozůstalým po obětech," píše na svém facebookovém profilu Schwarzenberg.

Mnozí připomínají fakt, že Francie přijala v minulých letech velký počet migrantů a že útočníci pocházeli právě z rodin přistěhovalců. „Ano, Francie, v posledních letech tak často kritizovaná, je dodnes země s velice živou demokracií, která je velmi pohostinná pro lidi, kteří měli zájem se v ní usadit. Byli to Čechoslováci, Poláci a již během devatenáctého století Rusové, a během posledních desetiletí lidé, kteří přišli z různých oblastí Afriky. A Francie byla vůči všem příchozím velmi otevřená. Často za cenu vytvoření ghett s nesnadnou sociální situací na předměstích Paříže a dalších velkých měst, kde nyní nejrůznější extremistické a radikální skupiny snadno nalézají své podporovatele. A stačí jich jen málo, aby dokázali způsobit nesmírnou tragédii," uvedl předseda TOP 09.

Přesto Francouze za jejich přístup nekritizuje. „Obdivuji schopnost Francouzů čelit těmto krutým činům bez hysterie a s rozumem. Francouzská republika zasahuje tvrdě, ale spravedlivě. Musíme mít ale stále na mysli, že vrazi a ti, kteří jim pomáhají a podporují je, nás nesmí přimět k tomu, abychom přijali jejich způsob myšlení," dodává na závěr český politik.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky