Oni vážně neví, co se stalo 17. listopadu? Novinář si zoufá nad vysokoškoláky

Čeští žáci a studenti často neznají důležité milníky novodobé české historie, ať už je to tím, že ve škole se dějiny 20. století omezují na dvě světové války, nebo prostě proto, že je to nezajímá. Mikuláš Kroupa novinář, ředitel občanského sdružení Post Bellum a vedoucí projektu Paměť národa byl přesto udiven, když studenti vysoké školy neznali některé důležité události.

Demonstrace studentů 17. listopadu 1989
reklama

„Jsem otřesenej a těžko hledám slova. Měl jsem besedu na jedné pražské vysoké škole. A jako vždy pokládám publiku tři otázky: v jakém roce skončila 2. sv. válka, co se stalo v únoru 1948 a 17. listopadu 1989. Je děsivý pohled na klopící oči pětadvacetiletých studentů ekonomie, kteří prostě nevědí, co se doh*jzlu stalo 17. listopadu 1989!" ostře se rozjel Kroupa.

Studenty dokonce vyzval, aby zkusili hádat. „Několikrát jsem je prosil, ať ruku zvednou, třeba se strefí. Nic. Žiju ve skleníku. A radši nechci ven... Dneska jedu na besedu do knihovny v Bystré na Vysočině. Už se na nic ptát nebudu... Když já pak ani nevím, co říkat. To se musí pak nějak na ně mluvit jako na děti. A to mají volební právo," posteskl si novinář.

Kroupa je vedoucí projektu Paměť národa, což je mezinárodní sbírka vzpomínek pamětníků důležitých historických událostí 20. století. Dostupná je v stejnojmenném internetovém archivu, na jehož budování se podílejí jednotlivci i organizace z České republiky a dalších zemí. Cílem projektu je zpřístupnit veřejnosti individuální svědectví pamětníků tak, aby se s nimi mohli jednoduše seznámit odborníci i laičtí zájemci o moderní dějiny.

Od roku 2010 jsou každoročně udělovány Ceny Paměti národa. Ocenění jsou vybíráni z archivu pamětníků odbornou porotou a jde o jednotlivce, jejichž osudy by neměly upadnout v zapomnění a jejichž postoje si zaslouží ocenění, ať už jde o válečné veterány, přeživší Holocaustu, nebo bývalé politické vězně a disidenty.

Témata: 17. listopad | studenti

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky