Kocáb opět promluvil o uprchlících. Toto nesmíme dopustit, varuje

Hudebník a bývalý ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb v různých debatách a rozhovorech hájí názor, že je třeba uprchlíkům pomáhat, přijímat je a bojovat naopak proti rasismu a xenofobii. Kvůli tomu čelí různým útokům. I přesto trvá na tom, že jeho přístup je správný.

Přijímání uprchlíků do Evropy
reklama

V poslední době byl Kocáb vidět například v České televizi, kde debatoval o migraci s advokátkou Klárou Samkovou. Na pořad Události, komentáře si pak skupina vědců stěžovala Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Nelíbil je jim výběr hostů.

„Česká televize by ze své podstaty měla společnost kultivovat, nebo alespoň se o kultivaci snažit. Bohužel, podobné výběry 'expertů' v důsledku znamenají přesný opak," píše se ve stížnosti Michala Pavláska z Etnologického ústavu Akademie věd a dokumentaristky Apoleny Rychlíkové, který podepsala víc než stovka vědců, novinářů, umělců a studentů.

Kocáb dál k tématu vystupuje v médiích nebo na sociálních sítích. „Snažím se hledat řešení tolerantní vůči všem... i vůči... teď nevím jak je nazvat... dejme tomu lidem, kteří již svůj strach nedokážou kontrolovat a začínají běsnit," vysvětluje na svém facebookovém profilu hudebník a bývalý ministr.

„Nejhorší by bylo, kdyby ještě než se naplní všechny ty poplašné zprávy, jako že se doufám nenaplní, jsme se rozeštvali mezi sebou 'až na krev'. To nesmíme připustit. Upustit trochu emocí, napočítat do sta a více přemýšlet a vzájemně se respektovat," domnívá se Kocáb.

Pokračování migrační vlny, kterou Kocáb nazývá „exodus", si podle něj nepřeje nikdo, každý to však dává najevo jiným způsobem. „Lišíme se jen v názorech co s tím dělat. A jelikož ještě nikdo nic účinného nevymyslil, nemáme důvod se navzájem urážet. Snad ještě máme svobodu slova a svědomí," dodává k tomu hudebník.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky