Brusel plánuje přerozdělit 200 000 uprchlíků, kolik dostane Česko?

Evropská komise plánuje přijmout a mezi členské státy rozdělit dalších 200 000 uprchlíků! Přijetí dalších migrantů z uprchlických táborů v Turecku, Jordánsku a Libanonu má přesvědčit Turecko, aby Evropě více pomáhalo zvládat uprchlickou krizi.

Zařízení pro uprchlíky Bělá pod Bezdězem
reklama

Podle informací listu The Financial Times plánuje Evropská komise předložit svůj návrh v březnu příštího roku. Právě na jeho schválení zřejmě závisí dohoda s Tureckem. Na jeho území už ze Sýrie utekly více než dva miliony Syřanů. Jejich situace v uprchlických táborech je tristní.

Lídři Evropské unie nabídli Turecku pomoc. Turci, kromě zjednodušení vízového procesu a obnovení přístupových rozhovorů, které se v posledních letech prakticky zastavily, požadují v přepočtu až 81 miliard korun. Krom toho chtějí, aby část uprchlíků z táborů byla přesídlena do Evropy.

Návrh na přesídlení běženců do Evropy podporuje i Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Pokud by platil stejný rozdělovací mechanismus, jako v případě 66 tisíc uprchlíků, na jejichž přerozdělení se ministři vnitra států EU dohodli v září, muselo by Česko přijmout 4 821 běženců!

Kvóty schválené v září přitom už Česku ukládají povinnost přijmout 1 591 azylantů  z uprchlických táborů v Řecku a v Itálii. Česká vláda se rozhodla se proti kvótám nesoudit.

Ministři vnitra jednali 8. října také o tzv. trvalých kvótách, podle kterých by zřejmě bylo rozděleno i 200 000 uprchlíků, jejichž přijetí chce Evropská komise příští rok prosadit. Rozhodnutí o nich ovšem bylo odloženo, dokud nebudou vyhodnocena dříve přijatá opatření.

Témata: uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky