Stovky milionů na uprchlíky? Evropa má plán

Evropský parlament včera večer schválil navýšení peněz na pomoc se zvládnutím aktuální uprchlické krize, se kterou se Evropa potýká. Více peněz by měly dostat evropské agentury, které jsou zásadní pro řešení migrační krize, peníze půjdou také na pomoci zemím, do kterých míří syrští uprchlíci.

Ilustrační fotografie
reklama

Evropské agentury budou mít vyšší rozpočty především na navýšení počtu zaměstnanců, a to i přes závazek, že všechny evropské agentury a instituce mají počty zaměstnanců snižovat.

„Celkem tři sta milionů eur půjde podle návrhu navíc do Evropského fondu sousedství, ze kterého budou čerpat ty státy, do kterých přicházejí uprchlíci ze Sýrie, sto milionů eur půjde do Azylového, migračního a integračního fondu a 1,3 milionů euro půjde na navýšení pracovních míst v evropských agenturách jako je FRONTEX, EASO a EUROPOL," komentuje europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který je členem rozpočtového výboru Evropského parlamentu.

Při řešení uprchlické krize pomáhají evropské instituce, které se problému věnují a nezanedbatelná je i finanční podpora. Zcela zásadní je práce agentury pro řízení operativní spolupráce na vnějších hranicích členských států EU s názvem FRONTEX, která má na starosti politiku hlídání společné hranice.

Další agenturou významnou pro řešení uprchlické krize je Evropský podpůrný úřad pro otázky azylu (EASO), který má na starosti rozvoj společného evropského azylového systému. Problematika uprchlické krize proto spadá i do její působnosti. Intenzivně posiluje spolupráci mezi státy v oblasti azylové politiky. Neméně důležitou evropskou agenturou zapojenou do řešení uprchlické krize je EUROPOL, tedy evropský policejní úřad, který dbá na bezpečnost uvnitř Evropské unie.

„Tyto peníze výrazně pomohou zlepšit zvládání uprchlické krize. Samozřejmě bude přísně kontrolováno jejich využití," uzavírá Zdechovský.

Témata: EUR | uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky